ŠTO SLIJEDI I ČEKA BIH

‘Hladni pogon’ za bh. politiku, kriza pomirila lidere naroda

19.04.2020.
u 08:30

Europski put BiH, dobivanje statusa kandidata za EU, rekonstrukcija Vlade Federacije BiH, donošenje izmjena Izbornog zakona... samo su neke od za BiH vrlo značajnih političkih tema koje su trenutačno u svojevrsnom “hladnom pogodnu”. Razlog? Pandemija koronavirusa koja je zadala muke cijelom svijetu trenutačno je prioritet kada je riječ o radu ne samo svih razina vlasti u BiH već i nevladina sektora, kao i svih slojeva društva, koji zajedničkim aktivnostima pokušavaju suzbiti pandemiju, smanjiti broj novoboljelih te stvoriti uvjete za povratak normalnom odvijanju života.

Teme o kojima se slažu

Zajednička borba protiv koronavirusa smirila je i uzavrele političke strasti u BiH, a koje su samo prije koji mjesec prijetile prerasti u političku krizu koja nije viđena nakon Daytona. Zdravstvena tematika tako je gotovo preko noći ujedinila Sarajevo, Banju Luku i Mostar, čime se pokazalo kako u ovoj državi postoje teme o kojima je vrlo lako postići zajedničko gledište, a na dobro svih građana i naroda u BiH. Kako bi se minimalizirao udar na gospodarstvo, koji je već počeo, vlasti na svim razinama pokušavaju donijeti set mjera kojima bi se sačuvao što veći broj radnih mjesta, a gospodarstvenicima olakšati poslovanje u ovom veoma izazovnom vremenu. U toj borbi županije na svojim leđima nose visoku razinu tereta i u zdravstvenom, ali i gospodarskom smislu, a posebice u kontekstu mjera koje će županijske vlade provoditi pa je stoga od izrazite važnosti činjenica da su županije uvrštene u pismo namjere za novi aranžman s MMF-om. Nakon što kriza prođe, pred domaćim političkim predstavnicima slijedi mnogo posla. U političkom smislu potrebno je napraviti značajne napore kako bi se sustigli susjedi na putu k punopravnom članstvu u Europskoj uniji. Krize kojima je javnost svjedočila u mjesecima prije pojave koronavirusa prijetile su potkopati sve napore koji su učinjeni u proteklom razdoblju, a posebice na europskom putu. Stoga se kao jedini mogući način i put nakon što kriza s virusom prođe, nameće potreba novog sjedanja za stol legitimnih predstavnika triju naroda i to, ako je moguće, uz posredovanje Europske unije, kako bi se odredili prioriteti o kojima se svi načelno slažu, a to su napredak k EU te izgradnja pravednije države. U ovom je trenutku jasno kako će se raditi o izrazito opsežnom poslu, budući da BiH nema područje politike u kojem zemlja ima dobru razinu pripremljenosti ili je dobro napredovala u pogledu svojih kapaciteta da preuzme obveze koje proizlaze iz članstva u Europsku uniju, ključna je ocjena Europske komisije izrečena u svibnju ove godine u vrijeme kada je Europska komisija dala svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvom u Europskoj uniji. Tada je pobrojeno 14 ključnih prioriteta na kojima treba raditi i te zadaće i dalje stoje pred vlastima i strankama u mjesecima nakon zaustavljanja pandemije koronavirusa.

Nazavršeni zakoni...

Druga tema koja je također na čekanju odnosi se na neriješene međunacionalne odnose, koji su posebno prisutni unutar Federacije BiH. Ključ rješenja toga pitanja na hrvatskim je i bošnjačkim političkim predstavnicima koji moraju naći rješenje za provedbu presude Ustavnog suda u predmetu “Ljubić” kako bi se usvojilo takvo rješenje koje će zajamčiti izbor legitimnih predstavnika naroda u domove naroda i Predsjedništvo BiH. Naravno, treće pitanje koje će skoro doći na dnevni red jest i ono koje se odnosi na lokalne izbore, za koje se još razmatra hoće li u ovakvim uvjetima biti održani ove godine. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije