Zastupnički dom fbih

Ograničiti marže na naftne derivate

gorivo
30.03.2021.
u 18:36

Federalna vlada je obvezana i uspostaviti neposrednu kontrolu cijena i marži u FBiH na životne namirnice i higijenske artikle, kao i da budu ograničene cijene testova za dijagnostiku zaraze koronavirusom

Zastupnički dom Federalnog parlamenta na današnjoj online sjednici je zaključkom obvezao Federalnu vladu da od proračunskih 60 milijuna KM, planiranih za ovu godinu kao podrška zdravstvenim ustanovama u FBiH, najmanje pola tog iznosa uputi hitno ovim ustanovama radi nabavke lijekova potrebnih u liječenju pacijenata od COVID-a te za nabavku zaštitnih sredstava.

Ovakav zaključak inicirali su zastupnici Demokratske fronte, kao i sljedeći, također izglasani zaključak, da pacijenti s transplantiranim organima, njih 340 u FBiH, kao i dijalizni bolesnici, budu u prioritetnim grupama za cijepljenje protiv COVID-a u FBiH. Ovaj zaključak je 'pojačan' i prihvaćenim prijedlogom zastupnice Amele Kuskunović da navedeni pacijenti dobiju Pfizer cjepivo, prenosi Fena. 

U cilju ublažavanja posljedica pandemije u FBiH, na sjednici je zaključeno i da Federalna vlada treba za tri dana uspostaviti efikasan sustav registracije građana zainteresiranih za imunizaciju.

Jednim od zaključaka, Federalna vlada je obvezana i uspostaviti neposrednu kontrolu cijena i marži u FBiH na životne namirnice i higijenske artikle, kao i da budu ograničene cijene testova za dijagnostiku zaraze koronavirusom.

SDP je predložio, a Zastupnički dom izglasao i ograničenje marže na naftne derivate - onima koji ih prodaju poljoprivredi na 0,6 KM, a trgovcima koji prodaju derivate ostalima na 0,30 KM.

U cilju ublažavanje nedaća izazvanih pandemijom, zaključeno je također da Vlada Federacije BiH treba tjedno izvještavati Zastupnički dom o realizaciji zaključaka iz njezine nadležnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?