Novogodišnji epilog

Hitne u BiH pune zbog prekomjerne hrane nakon blagdana

hitne
05.01.2016.
u 07:00

Pacijenti su se javljali i zbog problema s bubrezima, urinarne infekcije, kao i slučajeva hipertenzije, aritmije, stezanja u prsima...

Prethodni dani su nekim građanima u BiH donijeli niz zdravstvenih problema. Obilje hrane, alkohola samo su neki od razloga zašto su potražili i medicinsku pomoć. Neki su, pak, osjetili slabost i povraćanje zbog crijevnih viroza, piše Večernji list BiH.

Novogodišnji dani na području SŽ-a protekli su relativno mirno, a stanovništvo je tražilo stručnu pomoć osoblja Zavoda za hitnu medicinsku pomoć uglavnom zbog trbušnih tegoba izazvanih prekomjernim unosom hrane, zbog prekomjerne upotrebe alkohola, ali i ugriza pasa lutalica.

Liječnica u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć SŽ-a Ružica Mitić kazala je Feni da su u dane blagdana registrirani i padovi na ledu te je zabilježeno sedam prijeloma (potkoljenice i podlaktice šake), kao i sedam slučajeva ugriza pasa lutalica.

- U prethodnim danima javljali su se pacijenti i s trbušnim tegobama izazvanim prekomjernom konzumiranjem hrane, ali i zbog problema s bubrezima, urinarne infekcije, kao i slučajeva hipertenzije (visok krvni tlak), aritmije, stezanje u prsima, te upale grla, uha i povišene tjelesne temperature, bolesti koštano-mišićnog sustava... - kazala je. Ona je dežurala i u novogodišnjoj noći te podsjeća da je tada bilo relativno mirno, a ekipe Zavoda za hitnu medicinsku pomoć SŽ najviše su zbrinjavale osobe koje su zadobile ozlijede u alkoholiziranom stanju. Uglavnom su to mlađe osobe koje nisu navikle na alkohol, a konzumirale su ga naglo u većim količinama, uz nedovoljni unos hrane. Zabilježeno je i šest ozljeda od petardi u vidu opeklina i ozljeda prstiju šake, te jedna ozljeda oka.

- Bilo je relativno mirno s obzirom na to da je bila u pitanju novogodišnja noć. Pacijenti su se obraćali i zbog uobičajene patologije (krvni tlak, kronične opstruktivne plućne bolesti....) - kazala je dr. Mitić. Inače, tijekom novogodišnje noći medicinari sarajevske hitne pomoći su imali 67 kućnih intervencija. Takav broj intervencija je uobičajen, naglašavaju iz hitne pomoći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije