Omiljeni svetac katolika u BiH

Hercegovina, Posavina i Bosna slavile Sv. Antu

14.06.2016.
u 08:00

Katolička Hercegovina proslavila je blagdan sv. Ante Padovanskog u njegovu svetištu na Humcu u Ljubuškom.

Tisuće vjernika iz ljubuškog kraja i drugih hercegovačkih župa, kao i iz susjedne Dalmacije, u proteklih deset dana hodočastile su i molile se “svecu svega svijeta”, a vrhunac je bila jučerašnja središnja misa koju je predvodio dr. fra Željko Tolić, profesor na KBF-u u Splitu i župnik u Slivnu.

Tradicionalne proslave

Uz sudjelovanje nekoliko tisuća vjernika, koncelebrirali su humački župnik i gvardijan, fra Ivan Boras i fra Velimir Mandić. Misno slavlje počelo je procesijom s kipom sv. Ante, iz stare samostanske i župne crkve kroz dvorište do vanjskog oltara. Glavninu svoje propovijedi fra Željko Tolić posvetio je iznimno štovanom svecu u katoličkom puku i naglasio kako je siguran da je u svetištu na Humcu uslišao mnoge molitve i zagovore njemu prinesene.

Mještani Uzarića (župa Široki Brijeg) na tradicionalan način proslavili su blagdan svetog Ante, zaštitnika ovog sela. Misno slavlje je predvodio fra Hrvoje Miletić, župni vikar u Međugorju. Mještani Ljubotića, koje pripada župi Kočerin, također su proslavili blagdan zaštitnika svoga sela. Misno slavlje predvodio je fra Ćiro Lovrić, a nastupio je i crkveni zbor iz Ljubotića. Busovača, srednjobosanski gradić, najveće je i najposjećenije svetište i na ovom području omiljenog svetog Ante. Potvrdilo se to i ove godine kada se već u nedjelju poslijepodne k Busovači slijevala masa vjernika s područja cijele središnje Bosne, ali i iz udaljenijih krajeva, među kojima su bili i mnogobrojni hodočasnici pješaci. Na blagdanskoj svetoj misi okupilo se nešto manje vjernika, bio je radni dan, a istu je predvodio dr. fra Josip Jozić, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Okupljanje u Busovači

Među katolicima omiljen svetac sv. Ante Padovanski ima posebno mjesto i u srcima mnogih vjernika u Kiseljaku. Najviše ih hodočasti u Busovaču uoči blagdana i na sam blagdan sv. Ante. Moleći se svatko za svoje nakane, pješice prelaze put od 20-ak kilometara. Učinili su to i ove godine, a u nakani ih nije omelo ni loše vrijeme; obilne kiše i grmljavina. Blagdan sv. Ante proslavljen je ispred mjesne kapele u naselju Kostrč u župi Tolisa. Unatoč iznenadnoj kiši obavljen je i blagoslov polja, a predvoditelj misnog slavlja fra Marijan Živković u svojem obraćanju vjernicima govorio je kako je i sveti Ante svojom jednostavnošću i skromnošću govorio svom narodu, istaknuvši da ova kiša ne bude neugodnost, nego Božji blagoslov, za Kostrčane i sve koji su došli moliti na svetom mjestu ispred kapele koja je posvećena svetom Anti Padovanskom. - Čuvajte i štujte sveca kojem su se naši stari zavjetovali, jer on je vrednota za sve nas koji smo tu, ali isto tako i za one koji bi danas rado bili s nama, istaknuo je fra Marijan Živković.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije