Oživljava i zračna luka Mostar

Hercegovina će imati dobru sezonu ako se omogući lakši ulazak stranim turistima u BiH

15.04.2021.
u 19:21

Tko je ikada mogao zamisliti da će omiljenim turističkim destinacijama u Hercegovini, poput Mostara i Međugorja, u prvim proljetnim danima, umjesto žamora na raznim svjetskim jezicima, odjekivati sablasna tišina? Vjerojatno nitko, ali upravo to se dogodilo. Pandemija koronavirusa naše je živote promijenila iz temelja, a turizam u Hercegovini, ostatku BiH, pa i svijetu bacila na koljena, Večernji list BiH.

Nova pravila i mjere

Zbog mjera poduzetih zbog širenja koronavirusa, brojni hoteli, trgovine... već su mjesecima zaključani. U Međugorju to traje već 17 mjeseci, potvrdio nam je Davor Ljubić, predsjednik nedavno osnovane Udruge turizma, hotelijerstva i iznajmljivača soba, govoreći o rješavanju problema s kojima se susreću iznajmljivači, ali i rješenjima. - Sadašnji režim ulaska u BiH ne odgovara apsolutno nikome. Kako sada stvari stoje, za ulazak u BiH vrijedi propis iz prošle godine, a to je da morate imati negativan PCR test bez obzira na to jeste li u međuvremenu cijepljeni ili ste preboljeli COVID. Nakon osnivanja Udruge pokrenuli smo inicijativu prema Vijeću ministara za izmjenu trenutačnih pravila i u nadi da će shvatiti u kakvoj se situaciji nalazi Hercegovina kada je u pitanju turizam. Prošle godine Neum je imao koliko-toliko dobru sezonu, ove godine se isto očekuje. Na planinama je i prošle i ove godine bila dobra sezona, a Međugorje već 17 mjeseci ne otvara svoje hotele. Ove godine, s obzirom na 40. godišnjicu ukazanja, očekivali smo rekordnu sezonu od koje, nažalost, najvjerojatnije neće biti ništa. Svjesni smo da je trenutačna epidemiološka slika u cijeloj Europi loša, ali to ne znači da će biti loša za mjesec ili dva. Stoga od Vijeća ministara tražimo da pod hitno uvrsti naš prijedlog o uvođenju novih pravila pri ulasku u BiH na dnevni red i da se ona primjenjuju već od 1. lipnja. U prijedlogu stoji da se omogući ulazak u BiH s antigenskim testovima, potvrdom o preboljenom COVID-u ili s potvrdom o cijepljenju. To su pravila koja su već prije prihvaćena u Hrvatskoj, ali i drugim državama i ne vidim razlog zašto bi u BiH bilo drukčije - objašnjava Ljubić dodajući kako su njihova očekivanja isključivo vezana uz taj uvjet. Ako se ova odluka usvoji, Međugorje, ali i ostatak Hercegovine sigurno će imati dobru sezonu, a u slučaju da se ne prihvati, većina hotela morat će zatvoriti svoja vrata, nažalost, zauvijek. - S druge strane, mi se za turističku sezonu već pripremamo kao da je situacija najnormalnija nadajući se u konačnici najboljem. Također je nužno i pokretanje kampanje o sigurnoj destinaciji BiH kojom ćemo privući turiste i hodočasnike. Inače, protokoli ove vrste u svijetu ne samo da su pokrenuti nego su i završeni, a u BiH o tome nema ni govora. Istina, USAID je pokrenuo projekt o tome, koji je Ministarstvo turizma FBiH preporučilo, a mi smo prihvatili. Nadam se kako će kampanja privući i druge klijente koji su potreseni stanjem u turizmu u BiH - kaže Ljubić ističući kako ovaj sigurnosni protokol treba što prije uspostaviti.

- Uz sigurnosni protokol, jedino što nam treba jest omogućiti liberalniji ulazak u BiH, ostalo je sve na nama. A kada do toga dođe, turisti će sigurno početi dolaziti u Međugorje, koje je samo po sebi atraktivno, ali i ostatak Hercegovine - kazao je Ljubić najavljujući oživljavanje i mostarske Zračne luke.

Borba za iduću godinu

- Za kolovoz i rujan najavljen je veliki broj dolazaka u mostarsku Zračnu luku iz Italije. Ponovno se uspostavljaju letovi prema Napulju, Cataniji, Bariju. Veza s Düsseldorfom uspostavlja se već od 4. srpnja. Vrlo vjerojatno i Stuttgartom, tako da imamo zbog čega biti optimistični, ali preduvjet je ovo što sam već prije spomenuo. Zračna luka Mostar će oživjeti, ne u opsegu u kojem je do sada, ali će oživjeti, i za iduću godinu svi se zajedno trebamo boriti - zaključio je Ljubić u razgovoru.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije