Stipe Primorac, predsjednik Federalne udruge za turizam, o turističkoj stvarnosti

Hercegovački turizam u prošloj godini "slomio" koronu

07.02.2023.
u 16:38

Turizam se u proteklom desetljeću u Hercegovini prometnuo u jednu od važnih gospodarskih grana, piše Večernji list BiH. Gotovo strelovit uspon zaustavila je pandemija koronavirusa 2020. godine. Različite mjere, među kojima i zabrane putovanja u pojedinim zemljama, dovele su do velikog pada u ovoj gospodarskoj grani. No, turizam je već u 2021. godini pokazivao znakove oporavka. Stipu Primorca, predsjednika Federalne udruge za turizam i direktora ljubuškog hotela Bigeste, pitali smo što je u globalu regiji donijela protekla godina.

Stalan rast

- Prošle godine na prostoru Hercegovine ostvaren je značajan porast prometa i noćenja. Ako bismo rezultate uspoređivali s rekordnom 2019. godinom, mislim da je u prosjeku ostvarenje bilo više od 90 posto. Dio tvrtki poslovao je čak i bolje nego 2019. godine. No, u međuvremenu se značajno promijenila struktura gostiju. Posebice se to odnosi na turiste iz Poljske, čiji je broj značajno porastao, dok se iz nekada vodeće Italije broj gostiju smanjio. Ukrajinaca, čiji je broj rastao iz godine u godinu, iz već poznatih razloga – rata gotovo da nije ni bilo. U porastu je bio broj gostiju iz Turske te nekih arapskih zemalja - kaže Primorac te na upit kako je u tim kretanjima prošao hotel Bigeste u Ljubuškom, nastavlja: - U prošloj godini naš hotel poslovao je najbolje od otvaranja, što znači da je premašio promet iz 2019. godine. Kada su u pitanju noćenja, u strukturi gostiju značajne su promjene. Naravno, najviše je gostiju s hrvatskom putovnicom, međutim, u sam vrh po broju noćenja u prošloj godini probili su se gosti iz Turske, u našem hotelu bili su drugi po broju noćenja. To je možda iznenađenje za one koji ne prate kretanja u turizmu, ali za nas nije. S tog tržišta i dalje očekujemo značajan broj posjeta i noćenja - kazao je.

Veći broj turista

Pitamo ga kakva su predviđanja turističkih radnika za tekuću godinu te što se može očekivati u ovdašnjem turizmu.

- U ovoj godini očekujemo povratak gostiju iz Azije, posebice iz Južne Koreje, koji su nekada bili brojni. Dakle, očekujemo da će nam u prilog ići otvaranje tržišta Azije nakon ukidanja zabrana kretanja u njihovim zemljama. Nakon duljeg vremena solidne su najave i za goste iz Italije, koje ponovno možemo očekivati u većem broju. Uglavnom, ako ne bude većih poremećaja, ova godina trebala bi premašiti rekordnu 2019. - zaključuje Primorac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?