Herceg s veleposlanicom Češke

Herceg: Odlaganje izmjena Izbornog zakona dovodi u pitanje opstanak ovoga društva

15.02.2022.
u 15:34

"Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, te, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga", kazao je Herceg

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg, zajedno s ministrom zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a Goranom Opsenicom, u utorak je u nastupni posjet primio veleposlanicu Češke Republike u BiH Ivanu Hlavsovu

Na sastanku se razgovaralo o aktualnim zbivanjima u BiH i HNŽ, kao i nastavku, te poboljšanju suradnje.

Govoreći o Izbornom zakonu BiH, Herceg je istaknuo potrebu žurne izborne reforme što je temeljni preduvjet da se konačno otkloni mogućnost da jedan narod drugome bira legitimne predstavnike, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

"Odlaganje izmjena Izbornog zakona i neimplementiranje odluka Ustavnog suda dodatno usložnjava političke prilike i usporava cjelokupni razvitak BiH, te, otvoreno govoreći, dovodi u pitanje opstanak ovoga društva kao takvoga", kazao je Herceg, poručivši kako Mostar i HNŽ mogu i trebaju biti ogledni primjer kako bi cijela BiH trebala politički funkcionirati.

Govoreći o Mostaru i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kao turističkoj destinaciji, Herceg je istaknuo kako je ključ za privlačenje stranih turista prometna povezanost osobito kada je u pitanju izgradnja koridora Vc, s naglaskom na relaciju Sarajevo – Mostar – granica s Republikom Hrvatskom, te funkcionalna zračna luka.

"Vlada HNŽ-a kontinuirano pruža potporu razvitku Zračne luke Mostar, te je realiziran sporazum s Gradom Mostarom kojim je dogovoreno usmjeravanje gotovo 8 milijuna KM županijskih proračunskih sredstava u razvitak Zračne luke Mostar", kazao je Herceg, pozvavši veleposlanicu Hlavsovu da razmotre mogućnosti uvođenja zračnih linija i povezivanja Mostara s češkim gradovima.

Ministar Opsenica, govoreći o borbi s pandemijom koja je zahvatila cijeli svijet, istaknuo je kako resorno ministarstvo i Vlada prepoznaju trud medicinskih uposlenika, te poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi došlo do poboljšanja uvjeta za rad u zdravstvu.

"Izdvojili smo značajna proračunska sredstva za bolnice i domove zdravlja u HNŽ-u, a kroz rebalanse Proračuna HNŽ i Financijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ za 2021. godinu izdvojili smo dodatnih 8 milijuna KM koji su transferirani bolničkim i zdravstvenim ustanovama u HNŽ-u za liječenje covid oboljelih pacijenata", kazao je ministar Opsenica.

Ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom kako je zahvaljujući predanom radu medicinskog osoblja, suvremenim metodama liječenja, smrtnost pacijenata u SKB Mostar najmanja u BiH, te smirivanjem cjelokupne situacije vezane za pandemiju.

Govoreći o gospodarstvu, sugovornici su poseban naglasak dali elektroenergetskim i potencijalima HNŽ u IT sektoru, gdje se otvara značajan prostor za buduća ulaganja čeških investitora.

Veleposlanica Hlavsova iskazala je spremnost za daljnju suradnju, navodi se u priopćenju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?