Čavara odlučan:

HDZ neće iz svoje postave izbaciti Zoru Dujmović

CAVARA
21.03.2015.
u 09:26

Potpredsjednik HDZ-a BiH Marinko Čavara rekao je danas da su svi scenariji otvoreni kada je riječ o rješavanju novonastalog problema u vezi sa formiranjem Vlade Federacije BiH (FBiH).

Čavara, koji je i predsjednik FBiH, nakon današnje sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora HDZ-a BiH nije mogao reći na koji način će biti riješen novonastali problem.

On je negirao informacije da će HDZ BiH iz svoje postave “izbaciti” Zoru Dujmović, koju je, kao Srpkinju, predložio za ministra kulture FBiH, navodeći da još ništa nije riješeno i da su svi scenariji otvoreni.

Čavara je, kako piše “Oslobođenje”, rekao da je HDZ BiH ovlastio predsjednika stranke Dragana Čovića da narednih dana u razgovorima s rukovodstvima SDA i DF pronađe najbolje rješenje, jer FBiH, kako kaže, ne može više čekati ni na novu vlast, ni na proračun.

Zastupničkidom Parlamenta FBiH jučer nije potvrdio federalnu Vladu, jer je potpredsjednik FBiH Milan Dunović, član DF-a, povukao potpis s odluke o imenovanju, zbog, kako je naveo, neispunjenosti minimalne zastupljenosti konstitutivnih naroda u Vladi FBiH.

Ustav Federacije BiH nalaže da u federalnoj Vladi bude zastupljeno osam Bošnjaka, pet Hrvata i tri Srbina, što nije bio slučaj sa predloženim kandidatima za ministre. Među predloženim kandidatima je sedam Bošnjaka, pet Hrvata i četiri Srbina.

SDA je predložio šest ministara Bošnjaka, DF troje Srba i jednog Bošnjaka, a HDZ BiH pet Hrvata i jednu Srpkinju.

Komentara 1

BE
bendz
18:42 21.03.2015.

Cavara,Cavara i ti sine Brute.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?