KOALICIJE

HDZ i SNSD učvrstili partnerstvo, čeka se da stranke "osmorke" osiguraju legitimitet

21.11.2022.
u 14:30

Iako je u postizbornoj slagalici u BiH još mnogo nepoznanica, intenzivno traju pregovori potencijalnih partnera u novoj vlasti

Iako je u postizbornoj slagalici u Bosni i Hercegovini još mnogo nepoznanica, intenzivno traju pregovori i konzultacije potencijalnih partnera u novoj vlasti na svim razinama, piše Večernji list BiH.

Nakon što je tjedan ranije prilično usuglasio programske ciljeve sa strankama okupljenim oko sarajevske "trojke", HDZ BiH u subotu je službeno potvrdio nastavak partnerstva sa SNSD-om kao pobjedničkom strankom u Republici Srpskoj. Čelnici dviju stranaka Dragan Čović i Milorad Dodik potvrdili su nakon sastanka u Mostaru kako nastavljaju uspješnu suradnju i partnerstvo te da će, unatoč različitim pogledima na neke politike, rješavati "teška" pitanja koja su važna i za jedne i druge.

Proces formiranja vlasti

- Željeli smo na prijateljski način sagledati aktualni politički trenutak. Dogovorili smo i određene aktivnosti kako osnažiti naše partnerstvo u zajedničkom radu, u vremenu koje je pred nama i koje će sigurno biti puno izazova - kazao je Čović, napominjući kako će partnerstvo HDZ-a i SNSD-a biti potvrđeno na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je sazvana za 1. prosinca. - Na razini entiteta želimo imati Vladu Federacije BiH do kraja godine, a jednako tako i na nižim razinama vlasti, kao i sve ono što je nužno napraviti kako bi počeo proces funkcioniranja vlasti - dodao je čelnik HDZ-a BiH. Na pitanje koga priželjkuje od bošnjačkih stranaka za partnera, kazao je kako su razgovori na razini Federacije BiH vođeni sa svim strankama i da tu iznimke nema, osim DF-a. Također napominje kako bi već ovoga tjedna javnosti moglo biti prezentirano ono što je dogovoreno sa strankama "trojke", odnosno njima priključenih stranaka koje sada već čine "osmorku". - Naš cilj bio je da imamo legitimne predstavnike za stolom kao što i mi inzistiramo da su to Hrvati… Onda je sasvim logično da poštujemo volju srpskog odnosno bošnjačkog naroda - naveo je Čović. Dodik je također najavio postizbornu suradnju s HDZ-om u uspostavi vlasti na državnoj razini, kao i da će "nastaviti koordinirati svoje politike". - Imamo mi i razlika u pogledima na neke politike, kao što je NATO, ali na tim razlikama ne inzistiramo i ovdje smo kako bismo rješavali druga pitanja, teška pitanja, koja su važna i jednima i drugima te mislim da ćemo tako i nastaviti - ustvrdio je predsjednik SNSD-a. Poručio je kako su iz SNSD-a i HDZ-a spremni razgovarati s onima koji imaju podršku i matematiku kako bi se radilo na uspostavljanju vlasti. Matematika je tu važna, ali brojke nisu do kraja poznate. - Primarno, SNSD i HDZ imaju 12 unutra, "osmorka" ima 13, a SDA ima 9. I jedni i drugi mogu biti tu kako bi se formirala vlast. Ići ćemo da se to završi brzo i da deblokiramo stvari. Ne bih, kao neki koji su govorili: "Najbolje bi bilo da ne postoji Dodik ni SNSD", ali, eto, postojimo i imamo svoje interese, a to je Ustav BiH. Radit ćemo na tome da se Ustav BiH vrati na političku scenu, da se odbaci međunarodni intervencionizam, svidjelo se to kome ili ne - naglašava Dodik.

Izaslanici i klubovi naroda

U Republici Srpskoj neupitno je da će Milorad Dodik imati uvjerljivu većinu, ali ostaje pitanje hoće li u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH uspjeti delegirati tri ili četiri izaslanika. To ostavlja prostor za neke ne baš realne kalkulacije u Sarajevu kako bi se Vijeće ministara moglo praviti i s izbornim gubitnicima u Republici Srpskoj, SDS-om i PDP-om. Što se tiče Federacije BiH, čeka se rasplet po županijskim skupštinama kako bi se vidio odnos snaga u nacionalnim klubovima u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Čini se da su HDZ BiH i "trojka" odnosno "osmorka" blizu dogovora, što potvrđuje i da se lider HDZ-a BiH Dragan Čović istog dana kada je razgovarao s Dodikom i izaslanstvom SNSD-a susreo i s predsjednikom Naroda i pravde Elmedinom Konakovićem. On je navodno uvjerio buduće partnere da je "osmorka" osigurala potreban broj glasova u Klubu Bošnjaka, što je ključ i za državnu razinu vlasti. Tijekom ovog tjedna stvari bi trebale biti jasnije jer će uslijediti raspleti po određenim županijama, novi razgovori te finaliziranje pregovora budućih partnera iz triju naroda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije