vlast u županijama

HDZ čeka SDP u HNŽ-u, SDA bi natrag u Tuzlu i SŽ

09.04.2021.
u 21:58

Ustroj, odnosno preustroj vlasti u nekoliko federalnih županija ponovno je u fokusu pojedinih političkih snaga iako se zbog ekonomske krize u ovom trenutku politički procesi ne odvijaju uobičajenom dinamikom. U Hercegovačko-neretvanskoj županiji i dalje traju pregovori predstavnika nekoliko političkih opcija koji imaju za cilj postizanje dogovora o novoj Vladi, piše Večernji list BiH. 

Proces pregovora

Kako doznajemo, HDZ BiH pregovara s nekoliko stranaka o ovoj temi, a jedino što se trenutačno čeka odgovor je SDP-a. Naime, toj je stranci ponuđeno sudjelovanje u novoj izvršnoj vlasti, a o odgovoru SDP-a ovisi i buduća dinamika političkih procesa. Iz izvora upućenih u proces pregovora doznajemo kako je HDZ BiH ponudio SDP-u ulazak u Vladu te bi s njihovim zastupnicima, kao i zastupnicima nekih drugih stranaka u županijskoj Skupštini, imali 21 ruku, što je i više nego dovoljno za podršku. U tom scenariju nova Vlada bila bi ustrojena bez predstavnika SDA. Međutim, isto tako doznajemo i kako HDZ BiH razgovore vodi i sa SDA, no u ovom je trenutku za tu političku stranku bliža opcija da ustrojava novu Vladu sa SDP-om BiH. Olakšavajuća je pozicija za HDZ BiH činjenica da i sadašnja Vlada, iako u “starom” mandatu, funkcionira bez velikih poteškoća, a posebno im je važna situacija u kojoj postoji protočnost u donošenju odluka. To u prijevodu znači da, iako su zainteresirani za ustroj nove Vlade, HDZ BiH neće pod svaku cijenu tražiti ruke za novu Vladu. S druge pak strane, na sjeveru Federacije, u Tuzlanskoj županiji, stanje je od kraja prošle godine nezadovoljavajuće za SDA, a koji je u siječnju izbačen iz vlasti. Trenutačnu Vladu u toj županiji na čelu s premijerom Kadrijom Hodžićem čini nekoliko stranaka. Shodno dogovoru predstavnika stranaka nove parlamentarne većine, SDP-u su, uz mjesto premijera. pripala i četiri ministarstva, isto toliko ima PDA, dok po dva imaju Naša stranka i SBB. No, prema tvrdnjama čelnih ljudi SDP-a, SDA nastoji poljuljati stabilnost koalicije. Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović (SDP) ističe kako SDA ima cilj da propadnu savezi, kako u županiji tako i u gradovima.

- Želja im je da propadne savez u okviru “trojke” te da propadne koalicija SDP-a i SBB-a u Tuzlanskoj županiji, u Gradu Tuzli i drugim gradovima i općinama. Cilj je izbacivanje SDP-a iz vlasti Sarajevske i Tuzlanske županije te uzdrmavanje SDP-a na lokalnim razinama vlasti - kazao je nedavno Imamović, navodi Dnevni avaz.

Istodobno, u Sarajevskoj županiji konstantne su kritike SDA na rad aktualne Vlade.

Kritike iz SDA

Klub zastupnika SDA u Skupštini županije pozvao je skupštinsku većinu da žurno, u skladu s presudom Ustavnog suda u FBiH, osigura ustavnost Vlade Sarajevske županije i svih drugih političko-pravnih procesa u županiji kako građani županije ne bi snosili posljedice političkog avanturizma koji je kreirala vladajuća “četvorka”. Nedavno je Šef Kluba (SDA) u Skupštini SŽ-a Mahir Dević pozvao Vladu da ne usvaja zakone po hitnoj proceduri, već kako je propisano pravilnikom, jer će županiju uvesti u dodatne pravne probleme. Pritom je naglasio kako je Ustavni sud FBiH kristalno jasno kazao da se zakoni po žurnom postupku ne mogu usvajati, što znači da u SŽ ne postoje tri ministarstva, dva ministarstva obrazovanja te Ministarstvo komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Hoće li se i kako proces kritika odraziti na stabilnost vladajuće većine, pokazat će vrijeme.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?