Deblokirati procese

HDZ BiH pozvao na prestanak opstruiranja realizacije sporazuma s MMF-om

22.04.2020.
u 13:22

Predsjednik HDZ-a BiH i predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović održao je u srijedu video sastanak s dužnosnicima HDZ-a BiH zakonodavne i izvršne vlasti državne razine u BiH, koji su pozvali bošnjačke političke dužnosnike u tijelima vlasti da prestanu s opstrukcijama i neopravdanim primjedbama na realizaciju sporazuma s MMF-om.

 "Ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je i ranije u svim prethodnim aranžmanima po istom principu usvajana, inzistiraju na neprihvatljivim i neutemeljenim zahtjevima. Ministarstvo financija i riznice BiH, ispunilo je potrebne tehničke uvjete za preuzimanje i isplatu korisnicima oko 330 milijuna eura iz posebnog kreditnog programa MMF-a kao i svaki put do sada, profesionalno je završilo svoj dio posla sukladno zakonu, ustavnim nadležnostima i na dobrobit svih stanovnika u BiH i na takvom radu će i dalje inzistirati", istaknuto je na sastanku.

 Osudili su i konstantno korištenje ove situacije za političke nesuglasice koje, kako ističu, ugrožavaju odnos države Bosne i Hercegovine i kreditni aranžman s MMF-om, te svim drugim financijskim institucijama i agencijama.

 Na sastanku se razgovaralo i o trenutnom stanju i cjelokupnoj zdravstvenoj situaciji, kao i mjerama koje se donose pri zdravstvenoj zaštiti svih stanovnika u BiH.

 "Ekonomski plan oporavka ukupnog gospodarstva želimo kvaliteno usmjeriti kako bi se što prije oporavili i pri tome sačuvali socijalnu dimenziju", istaknuto je na sastanku.

 Naglašeno je kako raspodjela svih oblika i sredstava pomoći s viših razina vlasti mora uključivati sve niže razine vlasti u Bosni i Hercegovini.

 "Raspodjelom pomoći koja će uključivati stvarne potrebe lokalnih zajednica učinit ćemo je pravednijom i neovisnom o nacionalnoj strukturi stanovništva. Donoseći odluke na većim razinama pri ublažavanju negativnih posljedica na gospodarstvo, moraju se, s obzirom i na nadležnost županija, gradova i općina koje su u najvećoj mjeri izložene utjecaju koronavirusa, uvažavati i njihovi prijedlozi i sugestije", priopćio je HDZ BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije