SASTANAK

HDZ BiH i SDA traže dogovor o izborima u ovoj godini u Mostaru

hdz
Foto: VL FOTO
1/2
09.04.2014.
u 09:14

- Bit će velika šteta ako građani Mostara ne budu mogli birati svoje predstavnike, ali i poruka nama da odgovornije radimo naš posao. Cilj je jednostavan, da se održe izbori i da se stvori drukčiji ambijent u Mostaru - rekao je Čović

Izaslanstva HDZ-a BiH i SDA pokušat će postići dogovor oko izmjena izbornih propisa za Mostar kako bi se u ovome gradu održali lokalni izbori na jesen zajedno s općim izborima u BiH, a dvije stranke radit će na rješenjima koja bi dovela da pripadnici brojnih naroda ne bi nadglasavali druge na različitim razinama vlasti. Rekli su to čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović nakon sastanka koji je sinoć održan u Mostaru, a kojemu su nazočili visoki stranački dužnosici, čelništva hercegovačko-neretvanskih županijskih i gradskih organizacija stranke u Mostaru.

Strateški dokument

“Bit će velika šteta ako građani Mostara ne budu mogli birati svoje predstavnike, ali i poruka nama da odgovornije radimo naš posao. Cilj je jednostavan, da se održe izbori i da se stvori drukčiji ambijent u Mostaru”, rekao je Čović na konferenciji za novinare. Objasnio je kako ako se ne postigne dogovor oko izmjene propisa u Izbornome zakonu BiH oko Mostara, oko te točke dnevnoga reda neće se niti glasovati.

“Ako imamo dogovor do tada, ići ćemo na realizaciju, ali nametanja volje jedni drugima neće biti. Nema potrebe, želje i mogućnosti da netko preglasa nekoga”, dodao je Čović. Objasnio je da su stranačka tijela grada Mostara i županije iz dvije stranke dobile zadaće da intenzivno pregovaraju sljedećih tjedana.

Čović je dodao i kako će dvije stranke započeti izradu zajedničkog strateškog dokumenta oko gospodarskog razvoja Mostara kako bi se privukle strane investicije te otvorio veći zamah za razvoj gospodarstva.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović istaknuo je kako je cilj da dvije stranke, koje u najvećem broju predstavljaju i dva naroda Hrvate i Bošnjake, pokažu odgovornost i izbjegnu majorizaciju na različitim razinama.

Nema dominacije

“Jedan dugoročan cilj je sprječavanje dominacije jednoga naroda nad drugim. To je proces i neće ga biti lako postići. U Mostaru je dominantna etnička skupina hrvatska i očekujemo iskorak upravo od Hrvata. Bošnjaci s druge strane moraju biti spremni na iskorak koji je pokazan da se u slučaju ‘Sejdić – Finci’ izađe u susret očekivanjima Hrvata”, rekao je Izetbegović.

Pri tome je posebno važnim istaknuo ulogu grada Mostara kao jedne od rijetkih sredina u kojima je sačuvan suživot Hrvata i Bošnjaka.

- Za Mostar moramo naći način da ne bude u blokadi i da se pronađu konačna rješenja, dodao je Izetbegović.

Ključne riječi

Komentara 1

JM
jezero-matica
15:17 09.04.2014.

Engleska sporka politika je bacila kost razdora(koju su muslimani prihvatili)da se oko nje glodjemo,dok nitko ne pita za drugu polovinu BiH koja je genocidom oteta.Mostar se mora urediti kao i sve druge gradove u BiH ili sve gradove urediti kao Mostar,vrlo pravicno i jednostavno!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?