Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

HDZ 1990 i dalje ostaje u HNS-u, ali na izbore iduće godine planiraju samostalno

15. listopada 2017. u 08:00 0 komentara 185 prikaza

Iako su proteklih mjeseci određeni županijski odbori HDZ-a 1990. najavljivali izlazak iz Hrvatskog narodnog sabora, to se na jučerašnjoj sjednici Središnjeg odbora te stranke održanoj na Kupresu nije dogodilo. Naime, o izlasku iz Hrvatskog narodnog sabora nije se ni raspravljalo te je samim time ova stranka ostala dio krovne institucije Hrvata u BiH, piše Večernji list BiH. 

Međutim, iz zaključaka koji su jučer usvojeni nazire se smjer kojim ta stranka planira djelovati u idućem razdoblju, odnosno njezin samostalni izlazak na parlamentarne izbore 2018. godine. Naime, u svom prvom zaključku navode nezadovoljstvo aktualnim strukturama vlasti te ih okrivljuju za demografski izdisaj hrvatskog naroda u BiH i smatraju da nisu spremni odgovoriti situaciji u kojoj se ovaj narod nalazi. Nisu zadovoljni ni dinamikom kojom Bosna i Hercegovina ide prema Europskoj uniji. - Stoga HDZ 1990. ima odgovornost, u duhu pluralizma, ponuditi alternativu lošoj politici koja je na djelu - navode u jednom od zaključaka. Iz ostalih zaključaka može se iščitati kako pripreme za samostalan izlazak na izbore počinju već ovih dana. - HDZ 1990. ima odgovornost vraćanja povjerenja i vjere u politiku, političke procese i osobe koje će uime naroda provoditi politike na temelju znanja, struke, programa na osnovi moderne političke kulture polaganja računa narodu za učinjeno. Središnji odbor HDZ-a 1990. zadužuje operativna i organizacijska stranačka tijela za intenzivan rad na terenu i pripreme za opće izbore 2018. - stoji u jednom od zaključaka usvojenih jučer. Također, zadužuje se Predsjedništvo HDZ-a 1990. u sljedećih 60 dana obići sve županijske i regionalne organizacije u cilju analize stanja na terenu i davanja potpore jačanju HDZ-a 1990. Dio jučerašnje sjednice, sudeći prema zaključcima, prošao je u iznošenju nezadovoljstva vladajućim strukturama. Središnji odbor ove stranke donio je i svoj stav o Izbornom zakonu. 
- HDZ 1990. zalaže se za ubrzani proces izmjene Izbornog zakona, koji će hrvatskom narodu jamčiti punu političku ravnopravnost i mogućnost izbora legitimnih predstavnika na svim razinama i na svim prostorima BiH, kako u FBiH tako i RS-u, od izaslanika u Domu odnosno Vijeću naroda, sve do pozicije člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda. Također, novi Izborni zakon mora posjedovati mehanizam zaštite pravičnosti izbora kako bi predstavnike birali birači, a ne birački odbori - navode iz HDZ-a 1990. Iz te stranke su još jednom ponovili nezadovoljstvo načinima zapošljavanja, za koja smatraju da su stranačka. Kada je riječ o pravosuđu BiH, iz HDZ-a 1990. smatraju da je ono jedan od najvećih problema ove države.- Pravosuđe BiH je rak-rana bosanskohercegovačkog društva, što se posebno reflektira na hrvatski narod. Dok se braniteljima HVO-a sudi po zakonu iz 2003., sudski postupci za pripadnike drugih naroda vode se sukladno zakonu SFRJ koji ne priznaje tezu “udruženi zločinački pothvat” - naveli su u jednom od svojih zaključaka članovi Središnjeg odbora HDZ-a 1990. te naglasili kako traže pravedan i identičan pristup te zaustavljanje pravnog progona hrvatskog naroda montiranim procesima koji su intenzivirani.  

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.