Priopćenje

HDZ 1990: Danas obilježavamo dvije značajne obljetnice za hrvatski narod u BiH

ilija cvitanović
Fena
08.04.2023.
u 15:03

Na današnji dan obilježavamo dvije značajne obljetnice za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. 31 godina od utemeljenja HVO-a i 17 godina od utemeljenja HDZ-a 1990 prigoda su da se prisjetimo ovih za nas bitnih događaja.

8. travnja 1992. godine hrvatski narod Bosne i Hercegovine formalizirao je ustroj svog obrambenog djelovanja naspram velikosrpskog agresora i bošnjačke neodlučnosti vezane za obranu zemlje i njezina stanovništva. Ono što je mjesecima ranije stvarano toga je dana ustrojeno u Hrvatsko vijeće obrane (HVO).

Vatreno krštenje odvijalo se tih dana na Kupresu koji je na žalost pao 10. travnja, a prva pobjeda HVO-a slijedila je uspješnom obranom Livna 13. i 23. travnja 1992. godine. HVO je sudjelovao u oslobađajućim operacijama na području Bosne i Hercegovine, a doprinijelo je i uspješnoj provedbi vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. godine. Uspostava i djelovanje Hrvatskog vijeća obrane omogućilo je opstanak hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Četrnaest godina nakon uspostave HVO-a, odlučna u nakani obrane prava hrvatskog naroda za opstojnost u Bosni i Hercegovini, skupina nacionalno odgovornih političara formirala je 8. travnja 2006. godine Hrvatsku demokratsku zajednicu 1990. HDZ 1990 je svojim djelovanjem donijela pluralizam hrvatskom narodu, a odgovornim djelovanjem sudjelovala je u obnovi rada Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH) i postala jednim od dva stupa HNS-a, priopćeno je iz HDZ-a 1990.

Svim Hrvaticama i Hrvatima, a posebno hrvatskim braniteljima čestitamo 31. obljetnicu utemeljenja HVO-a, a članicama, članovima i simpatizerima HDZ-a 1990 čestitamo 17. obljetnicu utemeljenja HDZ-a 1990.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?