bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske

Haški tužitelji protiv Mladićevog puštanja na slobodu

daada
03.04.2017.
u 11:24

 Haško tužiteljstvo smatra da bi puštanjem na slobodu Ratko Mladić, bivši zapovjednik Vojske Republike Srpske (VRS), mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Iz tog razloga u Tužiteljstvo u Haagu ističu da se treba odbiti zahtjev Mladićeve obrane da bude pušten na privremenu slobodu iz pritvora kako bi otišao na liječenje u Rusiju, javlja BIRN-Justice Report. 

Kako se navodi u odgovoru tužitelja Petera McCloskeya i Alana Tiegera, činjenica da je Mladić bio bjegunac 16 godina prije svog uhićenja "predstavlja značajan rizik da će odbiti da se vrati pred Tribunal ukoliko bude pušten".

- Njegova duga povijest kao bjegunca od pravde i ozbiljnost optužbi protiv njega predstavljaju povećan rizik da bi mogao pobjeći prije presude - navodi se u odgovoru tužitelja.

McCloskey i Tieger su također naveli da Mladić u Haškom pritvoru dobiva "redovnu i adekvatnu zdravstvenu njegu".

- Optuženi ima povijest mediciniskih oboljenja koji proizilaze od njegovog vremena dok je bio bjegunac i sada prolazi kroz period povećanog rizika koji je neuobičajen za nekog njegovih godina. Međutim, njegovo stanje se dramatično popravilo dok boravi u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih Nacija (UN-a). Optuženi i nezavisni eksperti su pohvalili njegov tretman - smatraju tužitelji.

Mladićeva obrana je prošlog mjeseca zatražila da optuženi bude puštan na privremeno liječenje u Rusiju zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, navodeći da je ta zemlja spremna dati garancije da će se on vratiti na poziv sudija.

Mladić je kao zapovijednik VRS-a optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, teroriranjem stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012., a u pritvoru se nalazi od svibnja 2011. godine.

Presuda Mladiću se očekuje krajem godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije