Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Haški tužitelji: Mladić nema osnova za puštanje na slobodu

31. svibnja 2017. u 13:09 0 komentara 61 prikaza

Haško tužiteljstvio zatražilo je da se kao neosnovana odbaci žalba obrane Ratka Mladića na odluku kojom je bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) odbijen zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju.

Tužitelj Peter McCloskey je u odgovoru na žalbu Mladićevih odvjetnika naveo da “obrana ignorira ranije odluke i zato svoje neslaganje s odlukama Vijeća pokazuje neosnovanim napadima”.

- Sudsko vijeće je pravilno ocijenilo da činjenica da je Mladić tako dugo bio u bjekstvu, pokazuje kako postoji značajan rizik da se on ne bi vratio u sjedište Tribunala ukoliko bi bio pušten na slobodu - naveo je McCloskey u svom podnesku, prenosi BIRN-Justice Report. 

Mladićeva obrana je prošlog tjedna uputila žalbu na odluku Haškog tribunala kojom je odbijen njegov zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju. U podnesku su Mladićevi odvjetnici zatražili da bivši komandant Glavnog štaba VRS-a bude pušten na slobodu “uz bilo kakve uslove koje Žalbeno vijeće ocijeni potrebnim”.

Obrana je istakla da su, odlukom kojom je odbijen Mladićev zahtjev za puštanje na slobodu u Rusiju, narušena prava njihovog klijenta.

Haško tužiteljstvo je u odgovoru na tu žalbu naglasilo da je Vijeće pravilno cijenilo sve okolnosti i da prava optuženog nisu narušena.

- Prvostupanjsko vijeće pravilno je cijenilo medicinske dokaze i zaključilo da prava optuženog neće biti narušena i ako on ostane u pritvoru - rekao je tužitelj McCloskey.

On je dodao da su Mladićevi odvjetnici u svojoj žalbi naveli “neosnovane napade na Vijeće”.

- Obrana u svojoj žalbi iznosi neosnovane i nejasne navode da vrijeme u kojem je donesena odluka kojom je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu, predstavlja "političku poruku". Takvi navodi bez osnova, koji dovode u pitanje integritet Vijeća, nemaju mjesta u žalbi, a svakako ne pokazuju da je sama odluka bila nepoštena - kazao je McCloskey.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest općina imao razmjere genocida, za teroriranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od svibnja 2011. nalazi se u pritvoru.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.