za saslušanje

Haaško tužiteljstvo zatražilo transkripte iz Beograda

28.07.2017.
u 20:49

Tužiteljstvo Haškog suda priopćilo je u petak da je krajem svibnja zatražilo od predsjednika Višeg suda u Beogradu i suca za prethodni postupak Odjeljenja za ratne zločine transkripte i snimke sa saslušanja troje radikala, čije je izručenje Haagu sud odbio, pošto je zaključio da za to nisu bili ispunjeni zakonski uvjeti.

Prvostupanjsku odluku je donio upravo sudac kojemu se tužiteljstvo obratilo, a potvrdilo je kazneno izvanraspravno vijeće suda, budući da su zaključili da prema srbijanskom Zakonu o suradnji s Haškim sudom nisu ispunjeni uvjeti za predaju i uhićenje radikala, prenosi Tanjug.

Sud smatra da je pravna obveza Srbije da isporučuje samo okrivljene za najteže ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno uticanje na svjedoke u postupku protiv lidera SRS-a Vojislava Šešelja.

Tužiteljstvo u Haagu je sada zatražilo i pomoć Haškog suda za pribavljanje transkripata i snimaka postupka koji se tiču i saslušanja radikala pred sucem, kao i transkripata i snimaka sjednice kaznenog vijeća koje je potvrdilo odluku o neizručenju Petra Jojića, Vjerice Radeta i Jove Ostojića, koji je nedavno preminuo.

Haški sud inače smatra da je Srbija dužna da surađuje “po svakom zahtjevu za asistenciju”, pa i u slučajevima koji se tiču nepoštovanja suda, a prošle godine je od Srbije tražio i da se promjeni zakonodavstvo tako da se omogući izručenje radikala.

Haško tužiteljstvo je optužilo Radetu, Jojića i Ostojića da su vršili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja, nudeći im protuusluge.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije