Općina u završnoj fazi uređenja katastra i zemljišnih knjiga

Grunt iz Austro-Ugarske odlazi u povijest, Kiseljak dobiva istoimenu katastarsku općinu

18.03.2024.
u 18:08

Općina Kiseljak u završnoj je fazi uređenja zemljišnih knjiga i katastra. U tom kontekstu među vodećim je u BiH koje uređuju ovu oblast, dajući tako i stanovnicima ove općine i i investitorima dodatnu sigurnost kad je u pitanju vlasništvo nad zemljištem i nekretninama.

Odluka o naknadama

Premjeri koji će se obaviti u posljednjoj fazi uređenja zemljišnih knjiga i katastra bili su jedna od tema posljednje sjednice Općinskog vijeća. Pred vijećnicima se, uz ostalo, našlo rješenje o imenovanju Povjerenstva za izlaganje na javni uvid podataka, izmjere i katastarskog klasiranja zemljišta za katastarsku općinu Kiseljak, kao i odluka o naknadama za obavljanje usluga dopunske izmjere u svrhu uspostave katastra nekretnina. Povjerenstvo na čije je imenovanje Vijeće dalo suglasnost imat će 17 članova, od kojih su četiri stručne osobe, a ostali su građani koji će pomoći u izmjerima u samome središtu Kiseljaka, gdje se uspostavlja katastarska općina Kiseljak, odnosno izlaganju stanja na terenu na javni uvid. Dosad su se nekretnine i parcela u središtu Kiseljake vodile u katastarskoj općini Podastinje.

Još iz austrougarske uprave

Naknade za obavljene usluge dopunskih izmjera radi uspostave nove katastarske općine Kiseljak bit će znatno povoljnije i kretat će se od 20 do 150 KM, ovisno o vrsti usluge koja će se izvršiti. Prema riječima Mladena Mitrovića, pomoćnika načelnika i rukovoditelja Službe za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina općine Kiseljak, završetkom projekta uređenja zemljišnih knjiga i katastra Kiseljak će biti u prilici dosadašnje zemljišne knjige, uspostavljene još u doba austrougarske uprave u BiH, spremiti u povijest. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?