IZBORI U BIH

Grude pružile jasnu podršku Borjani Krišto, HDZ BiH im je prvi izbor

21.10.2022.
u 18:05

Grude stale u red hrvatskih lokalnih zajednica koje su sve, bez iznimke, glasovale slično na ovim izborima

Općina Grude, lokalna samouprava na jugozapadu Bosne i Hercegovine i jedno od važnih gospodarskih središta Hercegovine, na ovim je općim izborima, baš kao i sve druge općine i gradovi s hrvatskom većinom u BiH, pokazala koliko je važno u okolnostima stalne opasnosti od majorizacije imati jedinstven odgovor hrvatskih stranaka i birača, piše Večernji list BiH.

Jasna potpora

U kontekstu liste za članove Predsjedništva BiH stanovnici Gruda gotovo su plebiscitarno glasovali te dali svoje povjerenje zajedničkoj kandidatkinji Hrvatskog narodnog sabora Borjani Krišto, koja je u ovoj općini dobila 5136 glasova, odnosno više od 96 posto. Time su Grude stale u red hrvatskih lokalnih zajednica koje su sve, bez iznimke, glasovale slično kada je riječ o utrci za hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Rezultati izbora za ostale tri razine vlasti - državni i federalni Parlament, kao i Županijsku skupštinu pokazuju pak kako su u Grudama građani u najvećem postotku birali HDZ Bosne i Hercegovine, a koji je glasovima iz ove općine dodatno ojačao svoj politički kapacitet vidljiv i kroz broj mandata.

Na listi za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine žiteljima Gruda bila su ponuđena 23 politička subjekta te ukupno 75 kandidata, a nakon svih obrađenih biračkih mjesta poredak je sljedeći: HDZ BiH -HNS osvojio je 3854 glasa, odnosno više od 75 posto potpore. Druga politička opcija po broju dobivenih glasova je HRS sa 769 glasova, dok je koalicija HDZ 1990. - HNP dobila povjerenje 375 birača. Ostatak liste čine stranke koje nisu dobile više od 100 glasova, dok ukupno 7 političkih subjekata nije dobio ni jedan glas.

Sličnu situaciju zatječemo i kada je riječ o listi za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH. Iako je bilo ponuđeno znatno manje političkih subjekata - njih 6, uz ukupno 24 kandidata. Na prvom mjestu po zadobivenom povjerenju je HDZ BiH - HNS koji je osvojio 3654 glasa, dok drugo i treće mjesto drže HRS sa 793 odnosno HDZ 1990. s 568 dobivenih glasova.

U kontekstu liste za Skupštinu Zapadnohercegovačke županije, građani Gruda mogli su birati među 10 političkih subjekata te 138 kandidata, a rezultat nakon svih obrađenih biračkih mjesta ponovno potvrđuje uvjerljivu pobjedu HDZ-a BiH - HNS-a koji je dobio 3207 glasova. Na drugom je mjestu ponovno HRS s 1096 glasova, a slijede HDZ 1990. s 550, HSP BiH s 245 te SDP sa 150 glasova.

Pozicija u županiji

U Grudama, kao jednoj od četiri lokalne samouprave u Zapadnohercegovačkoj županiji, HDZ - HNS je, kao prvi politički subjekt po snazi i iskazanom povjerenju, dobio respektabilan broj glasova u ukupnom zbroju s prostora cijele županije, a što je zasigurno pomoglo učvrstiti poziciju navedenog subjekta i kada je riječ o Skupštini županije. U njoj će, podsjećamo, HDZ - HNS imati natpolovičnu većinu, a što je dovoljno za samostalno formiranje nove županije Vlade, kao i maksimalnu protočnost u donošenju i provedbi odluka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije