Ministar pravde BiH

Grubeša u Haagu na zasjedanju Skupštine zemalja članica Rimskog statuta

05.12.2018.
u 15:16

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša boravi u u Haagu gdje sudjeluje na 17. sjednici Skupštine zemalja članica Rimskog statuta koja je jutros svečano otvorena.

Na ovogodišnjem osmodnevnom zasjedanju bit će otvoren niz tema vezanih za rad Međunarodnog kaznenog suda (MKS).

Uz ostalo, bit će raspravljano o nadležnostima MKS nad kaznenim djelom agresije, inicijativi za novi multilateralni međunarodni ugovor o međusobnoj pravnoj pomoći i ekstradiciji za domaće kazneno gonjenje počinitelja najozbiljnijih međunarodnih kaznenih djela, a jedna od tema bit će i "Podrška reparativnoj pravdi prema žrtvama u sistemu Rimskog statuta: što (još) mogu uraditi države članice?“.

Na Skupštini će biti predstavljeno i izvješće o procesuiranju seksualnih i rodno zasnovanih kaznenih djela, a najavljena je i prezentacija isječaka video dokumentarca "Tužitelji" koji govori o kaznenom gonjenju seksualnih prijestupnika u Bosni i Hercegovini, Kolumbiji i Demokratskoj Republici Kongo.

Ove godine obilježava se 20. godišnjica Rimskoga statuta te će tim povodom Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske organizirati prigodnu proslavu, a bit će otvorena i izložba "Trauma - iscjeljenje i nada MKS-a", priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije