Tradicionalna misa

Grobište Kruškovac zaslužuje daljnja povijesna istraživanja

19.07.2020.
u 15:55

Na lokalitetu Kruškovac povrh širokobriješkog sela Ljubotići, koje pripada župi Kočerin, održano je 24. po redu misno slavlje. Ponovno su se na starom grobištu, u kojem je 1997. godine Miljenko Mićo Brekalo podigao zavjetnu kapelicu, okupili vjernici. Misno slavlje predvodio je fra Velimir Mandić, uz sudjelovanje bogoslova fra Ante Vukoje i fra Franje Markića.

Grobište Kruškovac s povijesnog aspekta vrlo je zanimljivo i zaslužuje daljnja povijesna istraživanja. Ovaj lokalitet spominje se kao tajno boravište čerigajskog kapelana oko 1830. godine i franjevaca iz Kreševa i Živogošća. Franjevci bi u osmanlijska vremena tu tajno u okrilju noći skrbili o vjerničkom puku Ljubotića, Dobrkovića, Izbična, Britvice, Crnih Lokava i drugih širokobrijeških sela.

U prilog tome govorio je svojedobno Širokobriježanin Ivan Soldo fra Vencelu Kosiru da je na grobištu Kruškovac kršten njegov djed Ivan iz Britvice.

U širokobriješkom kraju pamte se priče o tome kako su fratri znali na razne načine doskočiti osmanlijskim progoniteljima i na Kruškovcu skrivečki održavati razne vjerske obrede. Još se prepričavaju priče kako bi fratri konje potkovati „naopačke“ i tako progonitelje navodili u suprotan smjer.

Postoji i priča o fratru mučeniku koji je ukopan na Kruškovcu. Jedan se fratar sklonio na Kruškovac kad su Turci saznali da je u Dobrkovićima. No, ipak su ga pronašli i ubili. Vjernički puk častio je njegov grob, nazvavši ga Biskupov grob.

O Kruškovcu su pisali fra Vojo Mikulić, fra Vencel Kosir, Ivan Dugandžić i fra Velimir Mandić.

Grobište Kruškovac zaslužuje daljnja istraživanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?