o izborima u BiH

Grlić Radman: Bez HDZ-a BiH se ne može formirati vlast. Broj izaslanika je povećan na 23

Gordan Grlić Radman
Patrik Macek/PIXSELL
03.10.2022.
u 13:32

Ministar vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman komentira rezultate izbora u Bosni i Hercegovini. Prema trenutačnim rezultatima, Hrvati ponovno ostaju bez člana predsjedništva jer je Željko Komšić osvojio više glasova od Borjane Krišto. 

- Ovo je povijesna pobjeda hrvatskog naroda u BiH izraženog u podršci kandidatkinji za predsjedništvo Borjani Krišto. Ovdje je važno istaknuti da bez obzira na ukupnu mobilizaciju hrvatskog glasačkog tijela i ovoga puta su ovi izbori donijeli određene promjene, osobito za predstavnike bošnjačkog naroda. Opet izražavam naše nezadovoljstvo preglasavanjem Hrvata koje šteti odnosima u BiH. Već četvrti put po redu je Komšić izabran glasovima bošnjačkoga naroda a vodi se kao hrvatski član predsjedništva, to će i dalje ostati veliki teret u našim odnosima jedna mrlja - kazao je Gordan Grlić Radman.  

 

- Bilo je i onih koji su i odmagali tim našim naporima, ostavljali sjenu, mi smo se distancirali od takvih poruka, nažalost je i predsjednik države doprinio radikaliziranju političke scene u BiH i činjenici da je Komšić dobio nekoliko desetaka tisuća glasova upravo zahvaljujući toj predsjednikovoj retorici - kazao je Grlić Radman.  

- Nadamo se da će Hrvati nakon ovih izbora uspjeti zajedno dogovoriti novu vladu. Ključno je da svi politički akteri u BiH nastave razgovarati kako bi osigurali daljnju ravnopravnost triju konstitutivna naroda. Važno je da su druge zemlje podržale odluku visokog predstavnika, SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo - kazao je ministar vanjskih poslova ističući kako je vlada mjesecima radila na tome da se promijeni izborni zakon.  

- Predsjednik Milanović nam je otežao na način da je uvjetovao rješenje izbornog zakona činjenicom da je zaustavio primanje u NATO savez primanje Švedske i Finske. Dobro je to podsjetiti kada si netko drugi prisvaja zasluge za posao koji nije rezultantan nečijega djelovanja - kaže Grlić Radman.   

Na pitanje znači li to da proglašavaju promjenu diplomacije iako nije u potpunosti promijenjen izborni zakon, Grlić Radman odgovara:  - Put do konačnog uspjeha je trnovit, ali ako pogledate da do 2002. godine do sada nije učinjeno ništa, da je tada bilo tih napora, ne bismo bili u ovoj situaciji u kojoj smo sada. Ovo je veliki korak. Hrvati nisu gurnuti u političku ropotarnicu. Bez HDZ-a se ne može formirati vlast. Broj izaslanika je povećan na 23, vremenski rokovi su drugačije određeni, to je već jamac opstanka u BiH - kaže Grlić Radman.  Most traži da se Komšić proglasi personom non grata, hoće li ih HDZ podržati.  

- Oni samo galame, barataju određenim terminima o kojima nemaju pojma što znači. Zar oni ne vide da je Komšić sve ove godine bio to sve skupa. Nitko ga ne uzima kao političkog aktera, relevantnog sugovornika. On nije legitiman predstavnik hrvatskoga naroda. Jeste li vi vidjeli u ove četiri godine je li Komšić bio u nekom hrvatskom mjestu? Je li to ljudski? Nije, to je prevara, laž i to ne može biti dugoročno isplativo rješenje. Komšić je izoliran u tom pogledu i za nas ne može biti nikakav čimbenik - kaže. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?