Sezona grijanja

Grijanje klima-uređajima i na drva najjeftinije

kamin
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
30.10.2014.
u 09:18

Nekima se možda to čini kao civilizacijski korak unazad, ali najpovoljnije je trenutačno grijati se na drva

Pred nama je sezona grijanja koja će većini građana biti najveća stavka u kućnom proračunu. Stoga smo, ponukani podacima da su u posljednjih deset godina neki od energenata značajno poskupjeli, odlučili istražiti kakvo je grijanje najisplativije te kako je moguće ostvariti dodatne uštede. Za početak, sunčeva energija je iznimno dragocjena jer i ona može povisiti temperaturu u kući.

Računajući da se u prosjeku grijemo šest mjeseci, došli smo do podatka da se najskuplje grijati na mazut, što na godišnjoj razini iznosi 3200 KM. I grijanje na struju je skupo i iznosi oko 2180 KM, no ako je umjesto klasičnih grijača u uporabi klima-uređaj, onda se sezona grijanja može proći sa 624 KM, što je i najjeftinije. Sve češće se uvodi grijanje na pelet pa se po kalkulacijama sezona grijanja stana može ‘prezimiti’ za tisuću maraka. Sve više ljudi vraća se grijanju na drva. Nekima se možda to čini kao civilizacijski korak unazad, ali najpovoljnije je trenutačno grijati se na drva, posebice uzme li se u obzir iskoristivost kotla, ako govorimo o centralnom grijanju. Grijanje na drva u nekim slučajevima može biti dosta jeftinije, ali je i teže. Ako bi se mogla sjeći vlastita drva, to bi bilo odlično, ali rijetki su oni koji to mogu. Ako i kupujete drva, sezona grijanja može koštati nešto više od 900 KM. Zaključak...

Kompletnu priču čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije