PREMIJER PROZVAO EU

Grčka zaprijetila Turskoj što će učiniti ako ne povuku brodove iz istočnog Sredozemlja

10.09.2020.
u 10:47

Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području, što je najnoviji u nizu višedesetljetnih sporova između dviju saveznica u NATO-u.

Europska unija mora uvesti "značajne" sankcije Turskoj ako Ankara ne povuče svoju infrastrukturu iz spornog dijela istočnog Sredozemlja, izjavio je u četvrtak grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

Grčka i Turska spore se oko granice na moru i energetskih izvora u tome području, što je najnoviji u nizu višedesetljetnih sporova između dviju saveznica u NATO-u. Turska je poslala brodove za istraživanje u dio mora koje prisvajaju obje zemlje.

- Treba nam dijalog, ali ne s uperenim pištoljem. Ono što prijeti sigurnosti i stabilnosti moje zemlje, prijeti dobrobiti svih članica EU-a - napisao je Mitsotakis u članku objavljenom u London Timesu, Frankfurter Allgemeine Zeitungu i Le Mondu.

Europski čelnici bi ovaj mjesec trebali odlučiti kako će odgovoriti Turskoj. Ako Turska ne povuče svoju infrastrukturu, trebalo bi joj uvesti "značajne sankcije", istaknuo je grčki premijer.

- Ako Europa želi pokazati geopolitičku snagu, ne može popuštati ratobornoj Turskoj - dodao je.

- Moraju stati na loptu, vratiti se za pregovarački stol i krenuti od točke kada su napustili pregovore 2016. Ako se ne budemo dogovorili, tada moramo tražiti rješenje u Hagu - naglasio je misleći na međunarodni sud za rješavanje sporova među državama.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?