NAJGORE TEK DOLAZI

Granične vrijednosti zagađenja zraka u Tuzli prekoračene čak 12 puta

NAJGORE TEK DOLAZI
26.10.2016.
u 16:38

Centar za ekologiju i energiju Tuzla, u suradnji s organizacijom CEE Bankwatch Network, postavio je mobilnu mjernu stanicu koja registrira razinu zagađenja zraka (suspendirane čestice) na području mjesne zajednice Bukinje (Grad Tuzla).Mjerna oprema je postavljena preko puta termoelektrane Tuzla, odnosno, u neposrednoj blizini postojeće mjerne stanice, na kojoj već duže vremensko razdoblje iz nepoznatog razloga, mjerenje te vrste zagađenja nije u funkciji.

Rezultati mjerenja

Rezultati dosadašnjeg mjerenja su pokazali izuzetno zabrinjavajuće trendove, priopćeno je iz Centra za ekologiju i energiju.

U razdoblju od 6. do 25. listopada srednje dnevne vrijednosti za suspendirane čestice PM10 su 16 dana bile iznad 50µg/m3 odnosno 12 dana iznad 65µg/m3, dok su prosječne satne vrijednosti u pojedinim razdobljima prelazile i 300µg/m3. U istom razdoblju se dnevni prosjek za PM2,5 kretao u rasponu od 27 do 106 µg/m3.

Rezultati također ukazuju na učestale, brze i drastične poraste zagađenja u noćnom satima, nakon kojih se vrijednosti smanje tijekom dana, tako da se stiče dojam kao da netko uvečer ugasi filtere i ponovo ih upali u jutarnjim satima.

Pravilnikom o načinu vršenja monitoringa kvaliteta zraka Federacije BiH, za graničnu vrijednost i granicu tolerancije za zaštitu zdravlja ljudi, je propisano da dnevne srednje vrijednosti za suspendirane čestice PM10 ne smiju prekoračiti graničnu vrijednost od 50µg/m3 odnosno granicu tolerancije od 65µg/m3, više od 35 puta tijekom godine. Dok je za PM2,5 propisana prosječna godišnja tolerantna granična vrijednost od 27,5µg/m3.

Najgore tek dolazi

Iz Centra za ekologiju i energiju naglašavaju da razdoblje najvećeg zagađenja tek dolazi, te da će nakon završetka mjerenja, potpuna analiza prikupljenih podataka biti objavljena u studiji koju priprema Centar za ekologiju i energiju.

Nadamo se da će odgovorni usmjeriti energiju na poboljšanje rada postojećih mjernih stanica i na iznalaženje mjera kojim će se veliki zagađivači napokon natjerati da poštuju živote i zdravlje stanovništva koje već decenijama živi u njihovom prijateljskom okruženju, navodi se u saopšenju Centra za ekologiju i energiju, prenosi Fena.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije