Dobri rezultati suradnje

Granična policija koristeći bazu Interpola uhitila 20 osoba, oduzela 470 dokumenata

19.10.2017.
u 19:42

Kao i u prethodnom razdoblju, Granična policija BiH u 2017. godini je ostvarila veoma dobre rezultate u graničnim provjerama, osobito u identificiranju osoba i dokumenata za kojima su posredstvom Interpola raspisane međunarodne tjeralice. 

Sukladno Sporazumu potpisanim s NCB-om Interpol Sarajevo, službenici Granične policije BiH izravno pristupaju relevantnim bazama podataka Interpola, čime je značajno unaprijeđena kvaliteta obavljanja graničnih provjera. Granična policija BiH, sukladno nadležnostima, jedan je od najvećih korisnika Interpolovih baza podataka u Bosni i Hercegovini, što značajno doprinosi ukupnoj sigurnosti u okružju.  

U prvih devet mjeseci 2017. pripadnici Granične policije BiH koristeći Interpolove baze uhitili su 20 i evidentirali 63 osobe s mjerom lociranja. Evidentirano je 129 osoba u 402 prelaska državne granice koje se u bazama vode zbog kriminalne prošlosti ili se zahtijeva dostavljanje informacija o njihovom prelasku, priopćeno je u četvrtak iz GPBiH.  

Na osnovi podataka sadržanih u SLTD (stolen/lost travel document) Interpolovoj bazi podataka, službenici GPBiH su pronašli i privremeno oduzeli 470 stranih dokumenata (408 osobnih iskaznica i 62 putovnice) koje potražuju države članice Interpola.  Riječ je o dokumentima Hrvatske (312), Njemačke (47), Španjolske (13), Austrije (12), Francuske (12), Srbije (11), Slovenije (10), Poljske (7), Italije (6) i dr. U prvih devet mjeseci 2017. identificirano je pet vozila koja potražuje Interpol.

Uz navedeno, pripadnici GPBiH, prema primljenim zahtjevima, kontinuirano dostavljaju informacije o prelasku granice sigurnosno zanimljivih osoba i vozila, kao i operativne podatke potrebne državama članicama za istraživanje i procesuiranje kaznenih djela.

Pripadnici GPBiH u 2017. aktivno su sudjelovali u četiri međunarodne operativne akcije u organizaciji Interpola (Opson, Pegasus, Balkan Trigger, Pangea) i dvije pod okriljem Europola (Jad i Dragon) u cilju sprječavanja trgovine i krijumčarenja ljudi i suzbijanja svih drugih vidova prekograničnog kriminala (krijumčarenja oružja, eksploziva, lijekova i općenito medicinskih sredstava, duhanskih proizvoda, hrane, alkohola i dr.).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije