NOVI STATUT

Gradsko vijeće Vukovara: Bez ćiriličnih ploča na objektima javne namjene

dvojezične ploče
Foto: Branimir Bradarić
17.08.2015.
u 14:39

Isto tako uvedena je i mogućnost službene korespodencije na manjinskom jeziku ali je ostvarivanje toga prava prethodno potrebno tražiti pismeno

Većinom glasova danas je Gradsko vijeće Vukovara usvojilo prijedlog izmjena i dopuna Statuta grada Vukovara koji je predložio gradonačelnik Ivan Penava. Za izmjenu Statuta glasovali su vijećnici HDZ-a, HKS-a i HDSSB-a dok su protiv bili vijećnici SDSS-a i SNS-a. Vijećnici SDP-a nisu se izjasnili tijekom glasovanja. Osnovne stavke novoga Statuta grada Vukovara su da na javnim objektima u Vukovaru neće biti postavljane dvojezične ploče, omogućeno je i intoniranje himne ili svečane pjesme nacionalne manjine ali uvijek obvezno nakon hrvatske državne himne.

Isto tako uvedena je i mogućnost službene korespodencije na manjinskom jeziku ali je ostvarivanje toga prava prethodno potrebno tražiti pismeno. Isto tako novost je da će Gradsko vijeće svakoga listopada donositi odluku o tome koliki je stupanj snošljivosti u gradu i jesu li se stvorili uvjeti za proširenje donesenih prava.

– Novi Statut maksimalno moguće prati odluku Ustavnoga suda RHi njegovu osnovnu misao suda da je potrebno donijeti odluku koja ne ugrožava prava srpske nacionalne manjine ali i ne zadire u osjećaje većinskog hrvatskog naroda, rekao je Penava obrazlažući novi Statut. Dodao je i kako do svega ovoga dolazi radi netočnog Popisa stanovništva, ali i kako se na neke stvari gleda sasvim drugačije iz Zagreba i Bruxellessa nego što na te iste stvari gledaju sami Vukovarci.

– Taj prijedlog će Gradskom vijeću dati mogućnost da prosuđujemo u kojoj mjeri je stupanj snošljivosti u gradu. Prijedlog ide u smjeru dijaloga i razgovora, a ne nekakvih ishitrenih poteza koji bi nas vratili godinama unazad, istakao je Penava. Napomenuo je i kako je prijedlog Statuta bio na stranici grada te da u 18 dana javne rasprave nije pristigla niti jedna pritužba. Raspravu o ovoj podtočci promjena i izmjena Statuta obilježila je burna rasprava tako da je dvoje vijećnika, Biljana Gaća (SDP) Nenad Bučko (HNS), onemogućili glasovanje jer su odlukom predsjednika Gradskoga vijeća udaljeni sa sjednice.

Predsjednik Kluba vijećnika SDSS-a Dejan Drakulić rekao je kako novi prijedlog Statuta pripadnicima srpske nacionalne manjine daje manje prava nego što im je omogućavao Statut iz 2009. godine.

– Apsurd je da Gradsko vijeće ocjenjuje svoje građane. Svugdje na svijetu građani ocjenjuju vlast koju biraju i koju financiraju svojim porezima. Tko smo mi da ocjenjujemo snošljivost između građana i tko nas je ovlastio za takvo što, rekao je Drakulić. Odmah na početku rasprave SDP je povukao sve svoje amandmane čemu je razlog, kako je rekao predsjednik vukovarske podružnice Goran Bošnjak, činjenica da je koalicija HDZ-HKS osigurala odlučujuću ruku i da je deplasirano predlagati amadmane kada je već sve odlučeno.

– Prava koja se i daju pripadnicima nacionalnih manjina se dodatno uvjetuju. Svjesno se ide prema tome da Statut ne bude prihvaćen, rekao je Bošnjak dodajući kako je prijedlog manjkav s nizom greški te da je propuštzena prilika koju je Vukovaru dao Ustavni sud RH da se riješi ovo goruće vukovarsko pitanje.

Mišljenja je i kako je vrlo moguće da Gradsko vijeće radi ovak vog Statuta bude raspušteno. Iz SDP-a su optužili HDZ da oni, kao stranka, stoje iza svega što se dešavalo u Vukovaru oko dvojezičnosti, a da je jedini razlog bio preuzimanje vlasti. Podijelili su novinarima i popise vijećnika koji su 2009. godine izglasali novi Statutkada je mogućnost dvojezičnosti uvedena u gradsku upravu, a kada za to nije bilo uvjeta. Tada su te izmjene izglasovali vijećnici HDZ-a, SDSS-a i HSP-a.

Komentirajući dešavanja sa današnje sjednice vijeća predsjednik Igor Gavrić rekao je kako je Statut donesen u skladu sa zakonom te da samim tim niti ne očekuje raspuštanje Gradskog vijeća od strane Vlade.

– Novim Statutom prava nacionalnih manjina se maksimalno poštivaju, poručio jeGavrić. Nakon donošenja Statuta vijećnici SDP-a, HNS-a, SDSS-a i SNS-a su napustili vijećnicu tako da su na raspravi o donošenju proračuna za 2016. godinu sudjelovali samo vijećnici HDZ-a i HKS-a.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije