najimpresivnija građevina na Koridoru Vc

Gradilište u Hercegovini: Most Počitelj se izdiže, najviši stup zajedno s konstrukcijom bit će viši od 100 metara

Avaz
08.11.2021.
u 21:00

Dok se ovih dana počelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stupa u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive

Most Počitelj, najimpresivnija građevina na cijelom Koridoru Vc u BiH, intenzivno se gradi već više od godinu dana. Most će nositi šest stupova koji se svakim danom sve više izdižu iznad zemlje, a od kojih će najviši, zajedno s rasponskom konstrukcijom, doseći visinu od 105 metara.

Dok se ovih dana počelo s montiranjem rasponske konstrukcije, baznih segmenata i tzv. krletki na tri stupa u sredini mosta, koji će se, po završetku tih radova, početi povezivati, dotle se uveliko gradi onaj kod tunela na izlazu iz mjesta Ševaš Njive, na magistralnoj cesti M-17, piše Avaz

Također, otpočele su i pripremne aktivnosti na gradnji posljednjeg stupa u neposrednoj blizini željezničke pruge.

Visina stupa kod tunela je 88 metara, a posljednjeg 66 metara. Najviši stup je visok 97 metara, jedan ima 92 metra, a preostala dva po 91 metar. Na svaki stup će biti postavljeno osam metara rasponske konstrukcije.

Uz stupove mosta koji će se protezati u dužini od 970 metara, započeli su radovi i na izgradnji drugog upornjaka mosta.

Uz ovog arhitektonskog giganta na dionici autoceste Počitelj - Zvirovići u dužini od 11 kilometara, a koja će u konačnici biti poveznica s graničnim prijelazom Bijača, grade se još tri mosta, dva tunela, od kojih je jedan umjetni ili tzv. lažni, jedan naputnjak, pet potputnjaka i naplatne kućice.

Izgradnja dionice Počitelj - Zvirovići financira se iz sredstava osiguranih u okviru zajma sklopljenog s Europskom investicijskom bankom (EIB) u visini od 100 milijuna eura i bespovratnim sredstvima Europske unije u iznosu od pet milijuna eura.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?