Grude

Gradi se garaža DVD-a Gorica, a iduće godine stiže i novo vozilo

25.12.2015.
u 07:10

Gruđanima u radu pomažu prijateljska vatrogasna društva iz Njemačke i Austrije, ali i hrvatski radnici u Njemačkoj. Društvo iduće godine slavi 15. rođendan

Dobrovoljno vatrogasno društvo Gorica, iz istoimenog mjesta u općini Grude, osnovano je 2001. Darko Paradžik Brajo, idejni začetnik i predsjednik DVD-a Gorica, za 'Večernjak' prisjetio se vremena od osnivanja do danas.

Lijepljenje plakata

- Godine 2001. nakon paljenja 'svitnjaka' došlo je do požara te je gorio i jedan vinograd. Stoga mi je sinula ideja za osnivanjem DVD-a. Tako sam 11. 7. 2001. krenuo s lijepljenjem plakata na kojima je bila napisana ideja i poziv za pokretanje društva s pitanjem "tko je zainteresiran". Mala smo sredina i nisam znao kako će ljudi reagirati na ideju. Ali interes je bio izrazito velik, i u jesen 2001. održali smo prvi sastanak. Počeli smo s 10 naprtnjača, prisjeća se Brajo Paradžik toga vremena i nakon toga je uslijedio niz intervencija. Godine 2008. je izbio veći požar i tada se vidjelo koliko ovo društvo uistinu vrijedi, ali i kako mu treba bolja oprema. - Prvi auto FAP dobili smo iz Ivan Zeline 2009. godine, a 2010. prvi put nam u goste dolaze Nijemci, prijatelji iz Schwabenheima, nakon što je mene kontaktirao Goričanin Jozo Bušić, otac vatrogasca Antuna u tom gradu. Bili su oduševljeni dobrodošlicom i tu su započeli prvi koraci ka dobroj suradnji. I onda nam je 2011. godine dovezeno prvo vatrogasno vozilo iz Njemačke. U uzvratni posjet išli smo 2013., a 2014. iz Mainza smo dobili dvoja garažna vrata, govori nam Paradžik. Iduće godine DVD Gorica i predstavnici Gruda idu na proslavu u Njemačkoj kada spomenuti grad slavi 1250 godina i 123 godine vatrogastva. Stigla su i čvrsta obećanja da će DVD-u Gorica iduće godine doći još jedno rashodovano vozilo, a prijatelji iz Njemačke su ga dobrovoljno ponudili.

Kacige i čizme iz Austrije

Ove godine krenula je i izgradnja garaže DVD-a Gorica, a novac kako bi se započelo prikupili su i radnici s ovih prostora u Hamburgu, Koelnu i Frankfurtu. - Temelji su izliveni. Plan je nastaviti radove, sada nam stiže nasip oko doma i garaže, govori Paradžik. Uz Nijemce i hrvatske radnike iz BiH u toj državi, Civilnu zaštitu ZHŽ-a i Općinu Grude, Goričanima pomažu i Austrijanci iz grada Reute. Oni su DVD-u Gorica donirali kacige i čizme. Paradžik nam kaže kako članova DVD-a Gorica, što aktivnih, a što manje aktivnih, trenutno ima 45. - Na koji god nas se teren zovne, mi se odazovemo i sa svima dobro surađujemo, od našeg Vatrogasnog društva Grude, do onih daljih kao što su VD Mostar i Imotski, zaključuje Paradžik.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?