posavska županija

Gradi se deponij po uzoru na EU, središnje regionalno odlagalište po najvišim standardima

25.04.2019.
u 09:02

Ministarstvo prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Posavske županije potpisalo je sporazum o suradnji s Regionalnim centrom za okoliš za BiH, vezano uz izradu plana upravljanja otpadom PŽ-a. Sporazum su potpisali Anes Osmanović, ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša PŽ-a, i Sabina Jukan, projekt-menadžerica Regionalnog centra za okoliš za središnju i istočnu Europu, Ured za BiH.

Dinamika izrade

Uz ministra Osmanovića i predstavnike nadležnog ministarstva, sastanku su nazočili i načelnici općina Odžak i Domaljevac-Šamac Jakov Ivanković i Stjepan Piljić, zatim iz Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, Ministarstva gospodarstva, predstavnici Općine Orašje i komunalnih službi u općinama Odžak, Orašje i Domaljevac-Šamac. Predstavljena je dinamika izrade plana, a istaknuta je i potreba podizanja svijesti o zaštiti okoliša kod građana na prostorima gdje su privatni i državni objekti, ali i uvođenje sankcija građanima i ustanovama.

Po riječima ministra Osmanovića, županijski plan upravljanja otpadom obvezujući je dio planiranja, a njegov cilj je identificirati trenutačno stanje u sferi prikupljanja, odlaganja i tretmana otpada. Dat će strateške smjernice za bolje upravljanje okolišem i otpadom u županiji i time omogućiti napredak u dostizanju standarda Europske unije u oblasti zaštite okoliša i doprinijeti napretku BiH u procesu pristupanja EU. Ministar Osmanović također je istaknuo kako bi plan mogao potaknuti formiranje središnjeg regionalnog deponija.

Izrada dokumenta

– Nakon što županije izrade svoje planove, a slični procesi su u izradi i u RS-u, lakše će biti koordinirati stvari koje godinama priželjkujemo. Već od iduće godine pokušat ćemo potvrditi ovu priču, naravno kroz suradnju sa susjednim općinama i institucijama.

Regionalni zajednički deponij bio bi izgrađen po najvišim europskim standardima - kazao je ministar Osmanović. Potpisani sporazum je u okviru projekta koji će financirati Fond za zaštitu okoliša FBiH, a Regionalni centar se obvezao u idućih 12 mjeseci izraditi ovaj dokument. Gospođa Jukan je, predstavljajući ovaj dokument, izrazila nadu kako će se u godinu dana dobiti kvalitetan dokument nužan za poboljšanje stanja u toj oblasti. U njegovu izradu će preko Ministarstva biti uključene sve tri posavske općine i mjerodavne komunalne službe. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije