Gdje kupiti nekretnine

Građani BiH do nekretnine najlakše u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji

20.08.2015.
u 07:52

Bh. državljani nikako ne mogu do nekretnina u Indiji, Kuvajtu, Sloveniji, Afganistanu...

Atraktivne nekretnine u BiH ostaju nedostupne za neke strance. Isto tako i za bh. građane u stranim zemljama, ako to nije utvrđeno Zakonom o stvarnim pravima, uvjetima reciprociteta. Naime, ako BiH nije potpisala bilateralne sporazume, kao primjerice sa Slovenijom, ne postoji mogućnost da fizička osoba kupi nekretninu u Sloveniji i obratno. Ipak se pronalaze drugi načini. Tako su bh. odvjetnici objasnili koji je najlakši način da stranac kupi nekretninu u BiH, osnivanjem tvrtke i da tu nekretninu kupi ona. Iako stranci nekretninu ne mogu uknjižiti na svoje ime, ipak je mogu kupiti. Također, može se napraviti kupoprodajni ugovor kod notara, ali se napravi zabilješka da je stranac kupac i da nekretnina ostaje upisana na ime prodavača. Međutim, u tom slučaju će nastati problemi kod prodaje i nasljeđivanja imovine. Što se tiče kupovine nekretnina u stranim državama, Federalno ministarstvo pravosuđa je donijelo sredinom prošle godine listu zemalja s kojima nema reciprocitet u stjecanju prava vlasništva nad nekretninama u FBiH, a u listu također ulaze i zemlje u kojima imaju posebni uvjeti te zemlje gdje se mogu kupovati nekretnine bez ograničenja. Tako, primjerice, građani BiH ne mogu, ni u kojem slučaju kupovati nekretnine u Afganistanu, Armeniji, Bahreinu, Indiji, Indoneziji, Iraku, Kuvajtu, Libanonu, Sloveniji te Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Bez ograničenja mogu kupiti nekretninu u Velikoj Britaniji i Sjevernoj Irskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji. U susjednoj Hrvatskoj, primjerice, mogu kupiti nekretninu uz dokaz o stalnom boravištu, dok pravne osobe moraju imati registriranu djelatnost i aktivnu tvrtku sa zaposlenima. U Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Nizozemskoj, Irskoj, na Islandu, u Italiji, Japanu, Južnoj Koreji, Kazahstanu, Njemačkoj, Španjolskoj, Slovačkoj nema ograničenja, osim u za to posebno određenim zonama. Za Izrael vrijedi reciprocitet uz posebne uvjete, odnosno država čak ni građanima Izraela ne prodaje zemljište, te se ono može unajmiti na 49 godina. Državljani BiH mogu kupovati nekretnine u Kataru, a pravo traje 99 godine. Time stječu pravo na stalni boravak u Kataru. Tako u Kataru ima i bh. državljana koji su ovim pravom omogućili sebi stalni boravak. Mogu se kupovati i nekretnine u SAD-u, s time da kupci onda podliježu velikim porezima. U Švicarskoj je potrebno imati boravišnu dozvolu prije kupovine nekretnine. Postoje restrikcije u zemljama: Malezija, Mađarska, Saudijska Arabija, Novi Zeland i Ruska Federacija. U Andori i Monaku nije potrebno imati prebivalište da biste postali vlasnik nekretnine. U Bugarskoj, Tadžikistanu i Uzbekistanu možete postati vlasnik nekretnine, ali ne i zemljišta ispod nekretnine.

a Zanimljivo je kako strani državljani kupovinom nekretnine u Kataru stječu pravo na boravak. Ovo pravo u Kataru je ograničeno na 99 godina

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?