Marinko Čavara

Grad Mostar treba konkretniju pomoć

sastanak
07.12.2015.
u 16:11

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je nakon današnjeg sastanka s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem kako taj grad treba konkretniju pomoć i biti jasno prepoznat u investicijama s razine FBiH kako bi taj značajni grad u Federaciji stvorio kvalitetniju sliku o sebi i povoljniji ambijent življenja za svoje građane, ali i za strance koji tu dođu. Istodobno on je napomenuo kako treba imati na umu da "Federacija nije beskonačna gomila novaca koji se mogu dijeliti".

Predsjednik Federacije BiH i gradonačelnik Mostara razgovarali su danas u Mostaru o suradnji Grada Mostara s Federacijom BiH, rješavanju pitanja Statuta i provođenju odluka Ustavnog suda po pitanju funkcioniranju grada Mostara, te o Gradu Mostaru kao sjedištu Federacije.

Sugovornici su dotaknuli i pitanje prometa zračne luke Mostara. Bešlić je, naime, zatražio pomoć od Vlade FBiH kako bi se na zračnoj luci produžila pista po preporuci Europske komisije ali i sredstva koja su potrebna za rad osoblja kako bi zračna luka Mostar mogla biti alternativa za zračnu luku Sarajevo.

Kada je riječ o provođenju odluka Ustavnog suda po pitanju funkcioniranja grada Mostara, predsjednik Federacije BiH je kazao kako su obojica zaključili kako je ključ rješavanja odnosa između Bošnjaka i Hrvata u FBiH i rješavanje pitanja grada Mostara, pa i pitanje Travnika, ali i rješavanje problema svake općine u Federaciji BiH.

- Glede suradnje Grada Mostara i Federacije BiH, konkretno je tu bilo riječi o smještaju federalnih institucija u gradu Mostaru, budući je od pet ministarstava, većina njih smještena u privatnim objektima – kazao je Čavara. Mišljenja je da rješenje treba tražiti u tome da Grad Mostar ponudi prostor koji je u vlasništvu Grada pod povoljnijim uvjetima i da se vodi računa da prostor bude prvenstveno u vlasništvu FBiH.

Po pitanju Mostara kao središta Federacije BiH, predsjednik FBiH izrazio je spremnost za realizaciju ideje, a gradonačelnik Mostara je s tim u svezi ponudio i zemljište i prostore koji su jednim dijelom vlasništvo Federacije. Bešlić je rekao kako nije sporna izgradnja zgrade Vlade FBiH na zemljištu koje je kupila, nego njezina neozbiljnost u ne traženju građevinske dozvole. Podsjetio je i da je Staklena banka dijelom u vlasništvu FBiH te da se i na nju može računati.

Čavara je podržao tu ideju, ali je mišljenja da sada Federacije BiH ima važnijih tema, a to je "euroatlantski put u konstelaciji odnosa u svijetu jer je važno stabilizirati poziciju BiH".
-S druge  strane trebamo riješiti ekonomsko – socijalne reforme gdje moramo uraditi energičniji iskorak i to po pitanju zapošljavanja mladih i  stvaranje uvjeta za gospodarski rast – ocijenio je Čavara.

Predsjednik Federacije izrazio je potporu i po pitanju obnove porušenih objekata u Mostaru, budući je gradonačelnik Mostara podsjetio kako u središtu grada postoji mnogo kolektivnih stambenih objekata i prostora koji su neobnovljeni te kako služe za donošenje loše slike o gradu Mostaru.

Bešlić je istodobno izrazio zahvalnost na projektima koji su urađeni s Vladom FBiH, kao što je projekt deponije, pročistača otpadnih voda, kolektora... 

Ovom prilikom gradonačelnik Mostara je pozvao građane na strpljenje glede zakrčenja prometnica u gradu, konkretnije na Bulevaru i Titovoj ulici, jer je u tijeku projekt izgradnje kolektora.
Naglasio je kako će izrovani dio u istočnom dijelu grada Mostara, u Titovoj ulici još ostati nepresvučen asfaltom iz tehničkih razloga jer se žele zamijeniti vodovodne cijevi koje nisu bile predmet ugovora.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije