virtualni inkubator u Orašju

Građani će imati uvid u bazu kontakata tvrtki s uslugama

15.11.2018.
u 09:00

Projekt “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica – Invest in LOG”, u kojem je Općina Orašje nositelj projekta, provodi se u okviru programa Interreg IPA prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014. – 2020. godine. Cilj mu je gospodarski razvoj i povećanje zaposlenosti prekograničnog partnerskog područja te unaprjeđenje strukture i kvalitete poslovnih usluga, piše Večernji list BiH. 

Javni poziv za članstvo

Poduzetnici i obrtnici partnerskih općina iznimno su zainteresirani za praćenje edukacija te virtualno umrežavanje jer, kako ističu u poduzetničkoj zoni “Dusine” u Orašju, jednoj od najboljih u Federaciji Bosne i Hercegovine, uvezivanje, informacije na jednom mjestu i prekogranična suradnja stvaraju učinkovito poduzetništvo kojim se brže dolazi do europskih fondova.

Jedan od uspjeha projekta je i uspostavljanje zajedničkog virtualnog inkubatora prekograničnog područja i umrežavanje poduzetnika i obrtnika s područja Lipika i Garešnice u Republici Hrvatskoj te općine Orašje u Posavskoj županiji. Tijekom idućih nekoliko dana započet će se s pripremanjem i objavom poziva za članstvo poduzetnika i obrtnika u virtualnom inkubatoru.

- Svrha zajedničkog virtualnog inkubatora je umrežavanje i promocija poduzetnika i obrtnika iz prekograničnog područja Lipik, Orašje i Garešnica te uspostavljanje zajedničke baze podataka poduzetnika.

U sklopu stranice bit će napravljen forum za pitanja i razmjenu iskustava u prekograničnom području. Komunikacija među tvrtkama (preko “foruma”) omogućena je samo registriranim korisnicima koji će imati vlastiti nalog/pristup. Dostupnost će poduzetnicima virtualnog inkubatora biti preko postupka registracije. Baza kontakata s opisom tvrtki bit će dostupna svim građanima, a uz pomoć filtra na pretraživaču će moći naći podatke o tvrtkama iz odabranih sektora i njihovim proizvodima i uslugama - objašnjava za Večernji list voditelj projekta Boris Jurić. Projekt “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica – Invest in LOG” ide svojim tijekom, a ovih se dana u Lipiku sastao zajednički upravljački tim za njegovu provedbu. Dogovarali su održavanje edukativnih radionica za mala i srednja poduzeća i obrtnike s prekograničnog područja. Teme će, kako doznajemo, biti obrađene do kraja ožujka 2019. godine.

Znanja i vještine

Usavršavanje poslovnih znanja i vještina obuhvatit će pet različitih modula (pristup međunarodnim tržištima, marketing u malom i srednjem poduzetništvu, međunarodni standardi, cost-benefit analiza i europski programi i fondovi).

Podsjećamo, ukupna vrijednost projekta “Invest in Lipik, Orašje & Garešnica – Invest in LOG” je 731.906,95 eura. Od toga iznosa Europska unija financira 85 posto vrijednosti projekta (622.120,89 eura), a 
Općina Orašje i partneri Grad Lipik i Poduzetnički centar Garešnica iz susjedne Hrvatske projekt sufinanciraju u istom omjeru od 15 posto (109.786,06 eura). Kako se svi nadaju, projekt će doprinijeti još većem razvoju gospodarstva. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije