Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Građani Bihaća traže izmještanje migranata iz središta grada

17. studenoga 2018. u 20:10 0 komentara 290 prikaza
Foto: Fena

„Određivanje smještajne lokacije za migrante i izbjeglice izvan središta grada i njihovo izmještanje na tu lokaciju najkasnije do ožujka 2019. godine“, najistaknutiji je zahtjev Inicijativnog odbora građana Bihaća s večerašnjeg prosvjednog skupa na Gradskom trgu.

„Inzistiramo na nastavku onemogućavanja priliva novog broja migranata na područje Unsko-sanske županije (USŽ). U tome maksimalno podržavamo županijsku vladu i policiju. Zbog toga apelujemo i na Željeznice Federacije BiH i autobusne prijevoznike da nam prestanu dovoziti osobe bez ikakvih dokumenata“, rekao je Sej Ramić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća.

Dodao je i kako su građani nezadovoljni trenutnim angažmanom Međunarodne organizacije za migracije (IOM).

„Ne želimo od njih neefikasnost i netransparentnost, nego pomoć  u  skladu sa zakonima Europske unije. Nigdje se u Europi ne formiraju privremeni prihvatni centri unutar od 20 kilometara od granice s Europskom unijom, osim u Bihaću i Velikoj Kladuši. Je li to samo za nas ne vrijede europski standardi i zakoni“, Ramićevo je pitanje za predstavnike IOM-a.

Senad Zanačić iz Inicijativnog odbora građana Bihaća još jednom je ponovio da građani nisu i nikada neće prosvjedovati protiv migranata i izbjeglica, nego da na ovaj način traže rješenje od nadležnih državnih institucija.

„Svi moraju znati da mi ne protestujemo protiv tih ljudi, nego protiv naših političkih lidera, koji nas sve zajedno ignoriraju i ostavljaju u problemima. Jednostavno tražimo od svih nadležnih institucija da se maksimalno uključe u rješavanje trenutačne situacije, odnosno da se migrantima i izbjeglicama osiguraju humani boravišni uvjeti van grada, te da se na taj način zaštite i građani Bihaća“, dodao je Zanačić.

Građani Bihaća ponovo su apelovali i na Ministarstvo sigurnosti BiH, ali i na sve druge državne institucije „da se maksimalno zaštiti državna granica, kako bi se situacija s migrantima i izbjeglicama u Unsko-sanske županije  mogla staviti pod kontrolu“.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.