2.193 pošiljke za pola godine

Građani BiH potrošili 2,4 milijuna KM za online kupovinu

ilustracija
24.07.2019.
u 21:46

Najveći broj pošiljki za prvih pola godine ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru

Od siječnja do lipnja u našu su zemlju ušle čak 2.193 pošiljke putem interneta. Svjetski trend „kupovine iz fotelje“ tako je sve popularniji i kod nas. Jednim klikom zaobiđu se gužve u tržnim centrima, čekanja na kasi, presvlačenja u kabinama.  

Prednost je i to što se u virtuelnoj robnoj kući može na jednom mjestu naći sve, od igle do lokomotive. I to bukvalno, piše Dnevni avaz. 

Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju UNOBiH, kazao je da je najveći broj pošiljki u tom razdoblju ocarinjen u Sarajevu, zatim Banjoj Luci i Mostaru.

- Carinska služba Uprave za neizravno oporezivanje u šest mjeseci ove godine pri poštama u Banjoj Luci, Sarajevu i Mostaru ukupno je ocarinila 2.193 pošiljke, čija je vrijednost iznosila 2,4 milijuna KM. Gotovo isto je bilo i prošle godine - ističe Kovačević.

Građani BiH putem interneta najviše naručuju garderobu, obuću i kozmetiku.

- Riječ je uglavnom o robi za vlastite potrebe. Rijetko se dogodi da se naručuju veće količine. Kada se radi o vrsti i količini robe, mora biti vidljivo da ona nije namijenjena daljnjoj prodaji u BiH - kazao je Kovačević.

On ističe da je veliki broj upita i za narudžbu raznih vrsta tableta, ulja, masti koji služe u zdravstvene svrhe.

- Takva vrsta robe ne može se naručivati putem interneta, jer je u pitanju zdravlje ljudi. Slanje lijekova u poštanskim pošiljkama također nije dozvoljeno. Također, ne mogu se naručivati na ovakav način proizvodi biljnog i životinjskog porijekla - pojašnjava Kovačević. 

Predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović smatra da će vremenom klasični način kupovine izgubiti bitku s online kupovinom te da je to najsuvremeniji način kupovine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije