U SKLOPU AKCIJE "FABULOUS MENOPAUSE MATTERS"

Gotovo polovica žena u menopauzi iskusi depresiju i pad libida, kaže istraživanje

shutterstock
04.10.2021.
u 17:18

Uz probleme mentalnog zdravlja, 70 posto žena u menopauzi doživjelo je 'valunge', 62 posto noćno znojenje, a 54 posto imalo je i probleme sa spavanjem.

Iako neke žene u tom periodu dožive samo 'neugodne nalete vrućine', uz menopauzu se vežu mnoge zdravstvene smetnje; od poteškoća u koncentraciji, lomljivih kostiju i depresije, do nesanice, gubitka libida, prorijeđene kose i aritmije...

Zbog svega toga i zbog nedovoljne educiranosti žena o onome što im se događa, britanski magazin The Sun je u suradnji sa stručnjacima pokrenuo kampanju za pomoć ženama u razdoblju menopauze, Fabulous Menopause Matters, u sklopu koje je napravljeno i istraživanje o tome koliko simptomi koji se javljaju u menopauzi zapravo remete svakodnevni život. 

- Nitko mi nije ni spomenuo menopauzu kad sam bila u 40-ima, mislila sam da ona počinje tek negdje u 50 -ima i da ju karakteriziraju samo 'valunge'- rekla je TV voditeljica i ambasadorica spomenute kampanje Davina McCall (53), koja napominje da bi svaka žena, da bi bila svjesna svih simptoma, s navršenih 45 godina trebala o menopauzi razgovarati sa svojim liječnikom.

Prema definiciji, žene su u menopauzi 12 mjeseci nakon zadnje menstruacije, ali simptomi mogu početi i mnogo prije. Uz probleme s mentalnim zdravljem koje doživi gotovo polovica žena, istraživanje je pokazalo da ih 70 posto u menopauzi doživljava nalete vrućine, 62 posto noćno znojenje, a 54 posto imalo je i probleme sa spavanjem.

Mnogi se od tih simptoma mogu izliječiti zamjenskom hormonalnom terapijom, no liječnici ju obično propisuju samo kod prijevremene menopauze, koja nastupa prije 40. godine života ili kod izostanka menstruacije između 40. i 50. godine života, ali ako su vrijednosti spolnog hormona estradiola niže od 20 pg/ml, te ako postoje promjene na kostima (osteoporoza) i/ili urogenitalnom sustavu (urogenitalna atrofija).

Osim toga, terapija se neovisno o hormonskim testovima propisuje samo kod jako izraženih menopauzalnih tegoba. Uz sve spomenuto, menopauza može imati veliki utjecaj i na odnose i seksualni život. Nešto više od polovice (51 posto) žena reklo je tako da im se smanjio libido, a 14 posto da su im se pogoršali odnosi s partnerima. 

Uz to, više od četvrtine žena reklo je da im je menopauza utjecala i na funkcioniranje na poslu, a samo 11 posto smatra da je poslodavac za to imao razumijevanja, zbog čega je tri posto žena bilo prisiljeno dati otkaz, jer im je bilo nemoguće raditi i nositi se sa simptomima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?