"NE SMIJE BITI LUKSUZ"

Gotovo 28 posto stanovništva EU ne može priuštiti jednotjedni godišnji odmor

03.08.2021.
u 14:38

Blizu 28 posto ljudi koji žive u Europskoj uniji ne mogu si priuštiti sedam dana godišnjeg odmora, pokazalo je istraživanje koje je objavila Europska konfederacija sindikata.

Za one čiji su prihodi blizu ili ispod praga siromaštva - uključujući milijune slabo plaćenih radnika, umirovljenike i nezaposlene - taj je udio čak 59,5 posto, pokazalo je istraživanje.

"Iako je u posljednjem desetljeću mogućnost odlaska na odmor porasla, većina obitelji s niskim prihodima i dalje to ne može priuštiti", priopćili su iz Europske konfederacije sindikata u analizi koja se temelji na podacima službene statističke agencije Eurostat.

Stanovnici Grčke čiji su prihodi ispod praga siromaštva najlošije stoje od svih EU zemalja gdje njih 88,9 posto ne mogu priuštiti godišnji odmor. Nakon njih slijede Ruminjska sa 86,8 posto, Hrvatska s 84,7 posto i Cipar sa 79,2 posto.

Analiza je također pokazala da sedam milijuna Talijana nije u mogućnosti priuštiti godišnji odmor, 4,7 milijuna Španaca, 4,3 milijuna Nijemaca i 3,6 milijuna francuskih radnika.

Zamjenica generalnog tajnika Europske konfederacije sindikata, Esther Lynch, rekla je da odmori ne bi trebali biti luksuz za rijetke.

"Direktivu EU-a o odgovarajućim minimalnim plaćaa potrebno je ojačati kako bi se osiguralo da plate nikada ne budu tako niske", rekla je Lynch.

Konfederacija je istakula da je nejednakost između onih sa slabijim prihodima i onih iznad tog praga porasla u 16 država članica u posljednjih deset godina.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije