posušje

Gospodarstvenici povećali prihod za 13 posto i broj zaposlenih za 6 posto

14.07.2016.
u 08:00

U Posušju je održana 8. skupština Udruge gospodarstvenika Posušje (UGP). Skupštinom, na kojoj su nazočili 31 redoviti i 3 počasna člana, predsjedalo je radno predsjedništvo u kojem su bili: predsjednik Udruge Ivan Pavković, dopredsjednik Pero Lončar, predsjednik UO Ivan Šarić i predsjednik NO Damir Lončar.

Na skupštini su kao gosti bili i općinski načelnik Branko Bago, predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, ministar gospodarstva ZHŽ-a Dario Sesar, predsjednik Vijeća mladih FBiH Mate Lončar te predstavnici Wiener osiguranja Davor Ćorić i Ognjen Aleksić.

Skupština je organizirana kao redovita i izvještajna pa su i usvojena izvješća o radu Upravnog i Nadzornog odbora, financijsko izvješće te izvješće o radu Udruge za razdoblje od svibnja 2015. do lipnja 2016. godine. Članovi UGP-a su i osim otežanih uvjeta poslovanja i nestabilne političke situacije koja vlada u BiH u protekloj 2015. postigli dobre poslovne rezultate. Prihod članova i vlasnički povezanih tvrtki veći je za 13,1 posto u odnosu na 2014. godinu i iznosi 660 milijuna maraka, što je 85 posto prihoda svih gospodarskim društava u Posušju. Prihod od izvoza iznosio je 128,5 milijuna i veći je za 43,5 posto u odnosu na 2014. godinu. Posebice valja istaknuti da su članovi UGP-a tijekom 2015. godine povećali broj zaposlenih za novih 98 zaposlenika. Ukupan broj zaposlenih na kraju 2015. godine veći je za 5,9 posto nego na kraju 2014. i iznosio je 1750 zaposlenika, što je 63 posto zaposlenih u svim gospodarskim društvima u Posušju. U Udruzi gospodarstvenika Posušje 44 su člana, a s vlasnički povezanim tvrtkama ukupno ih je 56. Na skupštini se govorilo i o potrebi izjednačavanja cijene građevinskog zemljišta u poslovnim zonama i izvan poslovnih zona, o Zakonu o porezu na dobit, temeljem kojeg su ukinuti poticaji za izvoznike i mogućnostima izdvajanja dijela poreza na dobit za poticanje izvoznika, liberalizaciji tržišta električne energije, potrebi usklađivanja ugovora o radu s novim Zakonom o radu kao i o Zakonu o denacionalizaciji. Usvajanjem novog pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak, Vlada FBiH je dodatno opteretila cijenu rada što je u suprotnosti s Reformskom agendom i najavljenim smanjenjem cijene rada kroz smanjenje doprinosa na plaće. Naime, bilo je najavljeno smanjenje doprinosa pa nakon toga smanjenje porezne osnovice za topli obrok i regres. Nažalost, ovo prvo nije urađeno pa će na ovaj način gospodarstvo biti dodatno opterećeno kroz ukupnu cijenu rada.

Nakon završetka službenog dijela skupštine, predstavnici Wiener osiguranja predstavili su svoju tvrtku i upoznali nazočne gospodarstvenike s mogućnostima suradnje na poslovima osiguranja imovine i osoba. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije