Ubojice nisu otkriveni

Gospodarstvenici: Napadima se potiče Hrvate na odlazak

05.04.2019.
u 15:00

Oružana pljačka koja se dogodila prije nekoliko dana u Vitezu, u kojoj je u svom domu napadnut, maltretiran, vezan lisicama, pretučen i opljačkan Mario Rajić (1952.), uzbudila je i ogorčila Vitežane, mnoge i uplašila, piše Večernji list BiH. 

Krađe, napadi...

Napadnuti Mario Rajić vlasnik je uspješne tvrtke “Sofa” u kojoj rade Hrvati, Bošnjaci, Srbi... Mario i njegove obitelji poštovani su i cijenjeni susjedi, a on poslodavac, svojedobno sportaš, od prvih dana uključio se u obranu BiH, u ratu visoko pozicioniran u Viteškoj brigadi HVO-a, bez ijedne mrlje iz toga teškog ratnog vremena. Uključuje se u brojne društvene i humanitarne akcije, a upravo ovih dana organizira i financira uređivanje nekih prostorija u zdanju filijalne crkve sv. Mateja u čijoj je neposrednoj blizini i njegov obiteljski dom u kojemu je napadnut i opljačkan. U povodu ovoga događaja javnim priopćenjem oglasila se Udruga poslodavaca Vitez, čiji je istaknuti član Mario Rajić.

Uz to što su Mariju i njegovoj obitelji upućene riječi ohrabrenja i podrške, iskazano je i očekivanje, traženje da počinitelji (trojica maskiranih i naoružanih op. a.) što prije budu privedeni licu pravde.

“Pitamo se”, navodi se u priopćenju, “je li ovaj napad još samo jedan u nizu napada na ljudsko dostojanstvo, na one koji su ostali živjeti, raditi i boriti se u zemlji iz koje sve više i više ljudi svakodnevno odlazi. Je li materijalna imovina vrijedna straha, maltretiranja, fizičkog nasilja..., na kraju i ljudskih života”? Ovakvo pitanje viteških gospodarstvenika više je nego opravdano.

Naime, u proteklih nekoliko godina dogodilo se više pokušaja reketarenja, pljački, krađa automobila, napada na gospodarstvenike, ubojstvo uglednoga viteškog gospodarstvenika Joze Kafadara (27. svibnja 2014.)... Reagirali su viteški gospodarstvenici i njihovi sugrađani na razne načine, čak i blokadama prometnica, angažmanom uglednih odvjetnika, raspisanim nagradama od 50 do 100 tisuća KM za informacije koje će dovesti do počinitelja teških zločina, no nijedan od počinitelja nikada nije otkriven, doveden pred lice pravde. Svaki put neka od karika u lancu istrage popusti ili pukne, pa se javnosti ponavlja i poručuje kako su istrage u tijeku, kako zločini ne zastarijevaju.

Nudili i nagradu

U ovom vremenu krađa, reketarenja, pljački, zločina, dodatan je snažan poticaj iseljavanja koje je već odavno poprimilo katastrofalne razmjere.

U poraću, zločini nad povratnicima, čak i policajcima, na ovom području, pljačke i uništavanje imovine, skrnavljenje sakralnih objekata, groblja... “uspješno” su zaustavljali povratak prognanih na svoje opustošene posjede i domove. Sada, na sličan način, napadima na one koji su se unatoč svemu ipak vratili, koji su ostali i koji su vrlo uspješni, potiče se odlazak cijelih obitelji iz BiH, bez bilo kakvih ozbiljniji reakcija i akcija nadležnih.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije