Konkretizacija dogovora

Gospodarski timovi iz Beograda već idućeg tjedna u Sarajevu

24.07.2015.
u 09:33

Ono o čemu su konkretno, ali ne detaljno, razgovarali Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić s Aleksadrom Vučićem dobit će svoje potpune okvire već početkom jeseni kada se očekuje zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i vlade Srbije

Pomalo u sjeni političkog karaktera sastanka članova Predsjedništva BiH i srbijanskog premijera u Beogradu ostali su dogovori o ekonomskoj suradnji dviju zemalja. Ono o čemu su konkretno, ali ne detaljno, razgovarali Dragan Čović, Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić s Aleksadrom Vučićem dobit će svoje potpune okvire već početkom jeseni kada se očekuje zajednički sastanak Vijeća ministara BiH i vlade Srbije.

U pitanju su projekti koji se tiču cestovnog i željezničkog povezivanja dviju zemalja, suradnje u oblasti energetike i namjenske industrije te zajedničkog razvoja turizma kao iznimno perspektivne gospodarske grane. Kako politički dogovor ne bi ostao mrtvo slovo na papiru, precizirano je da već idućeg tjedna radne skupine, odnosno gospodarski timovi iz Beograda dođu u Sarajevo i obratno. Odmah će se preći na konkretizaciju dogovora. Namjenska industrija u obje zemlje bilježi snažan rast i, imajući u vidu nekadašnju kompatibilnost proizvodnih kapaciteta u BiH i Srbiji, suradnja se čini sasvim logičnom. Ona, zapravo, već postoji jer Igman iz Konjica surađuje na određenim poslovima s tvrtkama namjenske industrije iz Srbije. Ta suradnja će biti proširena i na ostale tvornice namjenske industrije, poput onih iz Novog Travnika i Goražda.

I Srbija i BiH imaju reference u proizvodnji oružja, streljiva i vojne opreme iz vremena Jugoslavije, posebno na tržištima Azije i Afrike. Kada su u pitanju energetski projekti, oni će se uglavnom bazirati na mogućnosti proizvodnje struje iz hidopotencijala na koje pravo polaže u BiH i Srbija. U pitanju je, prije svega, izgradnja elektromrežnog sustava između Bajine Bašte i Višegrada i Pljevalja u Crnoj Gori, ali i provedbi drugih zajedničkih energetskih projekata.

Veliki potencijal suradnje prepoznat je i u turizmu gdje je dogovoreno da se u budućnosti koordinirano radi na privlačenju turista iz svijeta, olakšicama poput ujednačenog bezviznog režima, kao i o učeničkim ekskurzijama u smislu promocije odlazaka na teritorij Srbije ili BiH. - Podrinje je tu najbitnije. Razgovarali smo o zajedničkom nastupu na trećim tržištima i privlačenju stranih turista iz arapskih zemalja i s Bliskog istoka. Preduvjet za to je jedinstven vizni režim. To je već u Srbiji urađeno za Kuvajt jer 50.000 Kuvajćana godišnje dolazi u BiH, izjavio je srbijanski ministar trgovine, turizma i veza Rasim Ljajić koji će o ovim i drugim mogućnostima suradnje razgovarati danas s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije