Nakon pada cijena sirove nafte

Gorivo od jučer jeftinije i u BiH, ali samo na nekim benzinskim crpkama

05.08.2015.
u 09:07

Cijena za dizel EN 590 od jučer iznosi 2 KM po litri, benzin BMB 95 stoji 2,05, dok je cijena litre benzina BMB 98+ 2,15 KM. Pojedine benzinske crpke ovakve cijene imaju već tjedan dana, dok se neke još nisu odlučile za takav korak.

Iako su već tjednima stvoreni uvjeti za smanjenje cijena naftnih prerađevina na tržištu Federacije BiH, Udruženja prometnika naftnih prerađevina Federacije BiH s velikom oprezom se odlučuju na smanjenje cijena goriva. Iako je već odavno gorivo i nekoliko puta otišlo naniže u susjednim zemljama, u Hrvatskoj već treći tjedan zaredom, u BiH se rafinerijske cijene korigiraju puževim korakom, za razliku od situacija kada trebaju ići naviše. Vlasnike vozila u BiH je obradovala promjena cjenika na pojedinim benzinskim crpkama jer od jučer su cijene goriva još niže, u prosjeku za pet feninga po litri.

Cijena za dizel EN 590 od jučer iznosi 2 KM po litri, benzin BMB 95 stoji 2,05, dok je cijena litre benzina BMB 98+ 2,15 KM. Pojedine benzinske crpke ovakve cijene imaju već tjedan dana, dok se neke još nisu odlučile za takav korak. Tako, premda je pad cijena goriva zabilježen u posljednjih desetak dana u našoj zemlji, a primjetna je i veća razlika na cjenicima koju uglavnom uzrokuju različiti dobavljači. Ipak, treba naglasiti kako je cijena goriva u Bosni i Hercegovini niža od cijena u susjednim zemljama koje i ovih dana hrle na benzinske crpke u BiH gdje spremnike pune dovrha, posebice oni iz pograničnih područja.

Pad cijena nafte posljedica je pada cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Cijene nafte su jučer potonule i na globalnoj razini, i to u svjetlu pada prerađivačke aktivnosti u Kini, najvećeg svjetskog potrošača energenata, s tim što su dodatni pritisak za "rezanje" cjenika izvršili i snažan dolar, kao i znaci povećanja proizvodnje nafte u SAD-u. Taj pad mora se odraziti i nanaše tržište. Cijena nafte u ponedjeljak se spustila na najnižu razinu u šest mjeseci nakon novih potvrdi o daljnjem rastu ionako već prekomjerne opskrbljenosti tržišta i zbog slabih podataka iz kineskog gospodarstva. Barel sirove Brent nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 1,17 dolara, i njegova trenutačna cijena je 51,04 dolara. Američka "laka" nafta za rujansku isporuku na njujorškoj burzi pojeftinila je za 20 centi i košta 47,94 dolara po barelu.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije