Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gorivo koje se prodaje u FBiH stiže iz RH i Italije

22. ožujka 2019. u 15:00 0 komentara 241 prikaza

Od kolovoza do početka listopada prošle godine cijena nafte na londonskom tržištu značajno je rasla dosegnuvši najvišu razinu u posljednje četiri godine.

Prosjek cijena u BiH

Prosječna maloprodajna cijena BMB 95 u studenome prošle godine iznosila je 2,30 KM po litri (bila niža za 0,07 KM u odnosu na listopad), a dizela 2,36 KM po litri i bila je niža za 0,04 marke u odnosu na listopad. Federalni ministar trgovine Zlatan Vujanović u informaciji koju je iznio Vladi FBiH nakon sastanka s distributerima naftnih prerađevina, na kojemu se razgovaralo o trenutačnom stanju i trendovima na globalnom tržištu, naglasio je da je rekao distributerima da, vodeći računa o potrošačko,j moći građana FBiH, u kontinuitetu preispitaju svoje marže u pogledu osiguranja njihove ekonomski opravdane minimalne visine za poslovanje. Snižavanje maloprodajnih cijena u visini od 0,05 maraka po litri u prošloj godini, u tri navrata, bilo je sukcesivno, a na smanjenje cijena prvo su reagirali distributeri s manjim brojem benzinskih crpki, a nakon toga i veći. Glavnina velikih uvoznika ima i vlastitu mrežu benzinskih crpki i vidljivo je kako upravo te tvrtke sporije reagiraju na snižavanje cijena. Prema podacima ovog ministarstva, u prvih šest mjeseci prošle godine na području Federacije BiH uvezeno je 451.907 tona n/d, i to iz Hrvatske 250.707 tona (55,48%), zatim slijede Italija sa 124.338 tona (27,51 %), Srbija sa 56.025 tona (12,40 %), Češka, Mađarska, Austrija i ostale zemlje sa 20.837 tona (4,61%). Kada je riječ o uvoznicima na području FBiH, najviše su uvezli Holdina (56,41%), Petrol BH Oil (16,99%), G-Petrol (11,36 %) i Hifa Oil (8,57%). Evidentno je da rafinerijske i nabavne cijene naftnih prerađevina u regiji nisu pratile dinamiku smanjenja cijena sirove nafte. Razlog je što je proces prerade sirove nafte u prerađevine vremenski definiran ciklus rafinerijske prerade po standardima kvalitete i ne korespondira u, za široku javnost, prihvatljivom roku. Naglašeno je i kako su sve rafinerije iz kojih se opskrbljuje tržište naftnih prerađevina FBiH izvan njezina teritorija.

Kupci i izbor crpki

U informaciji je naglašeno kako potrošači, u modelu slobodnog formiranja cijena, autonomno odlučuju i imaju mogućnost sami izabrati prodavače s nižim cijenama. Prema primljenim obavijestima o promjeni cijena i marži, uočeno je kako su se cijene naftnih prerađevina na benzinskim crpkama krajem prošle godine kretale u rasponu prihvatljivom za djelovanje tržišnih mehanizama u ovoj oblasti.

U prosincu prošle godine cijene su se kretale u rasponu od 1,96 maraka po litri do 2,36 KM za BMB 95 i od 2,11 do 2,41 marku po litri za dizel, čime se potrošačima daje mogućnost izbora kupnje kod prodavača s nižim cijenama, navodi se u informaciji Ministarstva trgovine Federacije BiH koju je nedavno usvojila Vlada.

Kada je pak riječ o aktualnim cijenama goriva, prema posljednjim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, devetog tjedna 2019. godine, prosječna cijena 95 BMB po litri stoji 2,16 KM, cijena 98 BMB po litri stoji 2,31, dok će oni koji imaju vozila koja se pune na dizelsko gorivo za litru izdvojiti 2,26 maraka.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.