UDRUGA

Godišnje udome čak stotinu napuštenih pasa

25.03.2019.
u 11:05

Udruga koja se brine za napuštene životinje “O”, sa sjedištem u HBŽ-u, osnovana je odmah nakon donošenja Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH 2009. godine. Na njezinu čelu je Jasenka Jarebica. Redovito prateći njezine objave na društvenim mrežama da se primijetiti da se radi o jednom od najaktivnijih boraca za životinje u ovoj zemlji. Govoreći za Večernji list, Jarebica kaže kako se u poslijeratnom razdoblju ništa nije radilo kad su u pitanju napušteni psi, ali ni oni u privatnom vlasništvu. Nažalost, ni danas nije pretjerano bolje jer ne postoji registar vlasničkih pasa, nema azila ni higijenskog servisa iako je sve to kao osnovno predviđeno Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH donesenom prije 10 godina.

- Lokalne vlasti u ovoj oblasti ne rade ništa, što zbog nedostatka financijskih sredstava, što zbog Zakona koji nije precizirao tko što treba da radi, već daje mogućnost da se balansira od općinskih do županijskih pa sve do federalnih i državnih institucija – ističe Jarebica i kaže da institucije ovo obilato koriste, a odgovornost se prebacuje. Ističe da se nadležnosti prebacuju i na volontere udruge “O” koji trpe napade jer se brinu o napuštenim psima.

- Bez ikakve potpore u ovih osam godina udruga “O” uspostavila je partnerski odnos s zakladom Dogs Trust. Zahvaljujući njihovoj pomoći došli smo do vidljivih rezultata kad su u pitanju vlasnički i napušteni psi. Također, oni na razini naše županije i čitave BiH podržavaju program sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa uz cijepljenje za bjesnoću, čišćenje od vanjskih i unutarnjih parazita i čipiranje, koje je namijenjeno kao podrška za provođenje odgovornog vlasništva. Udruga je sterilizirala 2000 pasa na području HBŽ-a. - Ovaj projekt zaustavio je nekontrolirano množenje napuštenih i vlasničkih pasa, svi psi su cijepljeni i očišćeni od parazita, tako da nisu izvor zaraze niti su opasni za okolinu – kaže Jarebica.

Raduje ju što se, uz suglasnost Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a i uz suglasnost ravnatelja, djecu već petu godinu uči o sigurnosti, a potom i o prirodi i potrebama pasa te odgovornom vlasništvu. Udruga “O” svake godine udomi čak stotinu što malih, što velikih napuštenih pasa, a volonteri udruge u Livnu, Tomislavgradu i Glamoču brinu se o oko 150 pasa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?