Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH

Godišnje u otpadu završi od 6000 do 7000 tona baterija i akumulatora

22.07.2021.
u 11:04

Mnoge stare baterije i akumulatori sadrže teške metale kao što su olovo, kadmij ili živa koji, koliko su korisni toliko su i štetni. Iz oštećenih kućišta starih baterija može doći do istjecanja opasnih tvari i teških metala u vodu i okoliš, čime se ozbiljno ugrožava priroda te zdravlje ljudi i životinja. Iz istog razloga, starim baterijama i akumulatorima nije mjesto u komunalnom otpadu ni u prirodi gdje, nažalost, još uvijek često završavaju.

Ekološko zbrinjavanje

Posebne kategorije otpada predstavljene federalnim planom upravljanja otpadom 2012. - 2017. podrazumijevaju i otpadne baterije i akumulator. Upravljanje otpadnim baterijama i akumulatorima treba biti osigurano kroz sustav reciklaže i zbrinjavanja, uz uvažavanje principa “zagađivač plaća”, te u skladu s EU smjernicom o baterijama i akumulatorima i otpadnim baterijama i akumulatorima. Sustav upravljanja otpadnim baterijama i akumulatorima potrebno je organizirati tako da se što veći dio ove vrste otpada reciklira unutar BiH, u skladu s najsuvremenijim principima zaštite okoliša i radnika. Procijenjena količina otpadnih baterija i akumulatora koja se generira na području BiH iznosi 6000-7000 t/god., od čega oko 4000 t/god. nastaje u FBiH. Poduzeće za proizvodnju akumulatora, olovnih legura, opreme i trgovinu “Tesla” d.d. Brčko ima kapacitet reciklaže 30.000 t otpadnih baterija i akumulatora godišnje i jedino je poduzeće u BiH koje se bavi ovom vrstom aktivnosti. Poduzeće ima pogon topionice olova sa suvremenom opremom za reciklažu starih akumulatora i baterija te posjeduje okolišnu dozvolu. Dakle, već sada postoji kapacitet za zbrinjavanje ove vrste otpada unutar BiH. Otpadne baterije prikupljaju se u okviru sustava odvojenog prikupljanja. Odlaganje otpadnih baterija, akumulatora i startera na odlagališta neopasnog otpada, kao i njihovo spaljivanje, nije dopušteno.

Teški metali

Olovo je jedan od najčešće korištenih metala, široke primjene, a koristi se i u proizvodnji baterija i akumulatora. Olovo pripada kategoriji elemenata koje nazivamo teški metali i nema prirodnu funkciju u ljudskom tijelu. Teški metali mogu izravno oštetiti meka tkiva, osobito jetru, bubrege i živčani sustav. Iako je olovo opasnost za cjelokupnu populaciju, osobito su u opasnosti djeca do šeste godine jer se njihovi mozgovi i živčani sustav još razvijaju. Također, koštani sustav raste i razvija se te mnogi znanstvenici smatraju da znatna količina olova unesena u organizam u djetinjstvu ostaje pohranjena u kostima cijelog života. Iz istog razloga, starim baterijama i akumulatorima nije mjesto u komunalnom otpadu niti u prirodi gdje, nažalost, još često završavaju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije