Upozorenje UNICEF-a

Godišnje bude napušteno između 150 i 200 djece

25.04.2016.
u 09:00

Prema podacima koji koriste Zavodi za statitisku u BiH živi 3,828.397 stanovnika, od čega je oko 1/3 djece, tj. oko 1,250.000, piše Večernji list BiH.

Veliki broj djece

Mada će skori rezultati popisa stanovništva iz 2013. godine pokazati stvarno stanje i brojke.

Procjenjuje se kako je oko 2000 djece bez roditeljske skrbi, ali prema neslužbenim podacima, riječ je o broju između 3000 i 4000 djece. Broj djece bez roditeljske skrbi i ove godine je u porastu. Iako ne postoji jedinstvena evidencija za BiH, prema podacima javnih ustanova i dječjih domova, broj djece koja su ove godine zbrinuta je isti ili povećan. Iz UNICEF-a upozoravaju kako u bivšim zemljama, u koje spada i BiH, godišnje bude napušteno oko 15.000 djece i kako je situacija posebno zabrinjavajuća u BiH. Prema podacima dječjih domova i drugih ustanova, u BiH godišnje bude napušteno između 150 i 200 djece, najčešće zbog teške ekonomske situacije. Tome u prilog idu i podaci kako je sve više slučajeva u kojima majke ostavljaju svoje tek rođene bebe u rodilištima te ih čak ne žele ni vidjeti nakon poroda. “Imamo situacije u kojima majke nakon poroda ne žele ni vidjeti bebu. Beba bude u susjednoj sobi, a majka je uopće ne želi vidjeti. Vjerojatno misli da će joj tako biti lakše ostaviti je”, komentiraju iz rodilišta, dodajući kako se broj ostavljenih beba povećava posljednjih godina.

Uzrok problema

Nadležni u dječjim domovima za napuštenu djecu ističu kako je osnovni razlog napuštanja teška financijska situacija i to što samohrane majke ne mogu same podizati djecu, zbog čega se odluče ostaviti ih jer se nadaju kako će im u domu biti bolje. Osim toga, najčešće u domove dolaze djeca i mladi iz obitelji sa socijalnim i ekonomskim problemima, zbog kojih obitelj postaje ugrožena iz raznih razloga, pa roditelji ne mogu djeci osigurati odgovarajuću njegu. “Sve je veći broj roditelja sa zdravstvenim problemima i obitelji s poremećenim odnosima, što izravno za posljedicu ima i sve veći broj djece i mladih s poremećajima u ponašanju”, navodi se. Socijalni radnici tvrde kako djecu najčešće napuštaju zbog problema u obitelji, a uglavnom je riječ o nesređenim slučajevima gdje su prisutni i ekonomski i zdravstveni problemi. Na koncu sve to kulminira.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?