EDIN HASANOVIĆ

Glumac iz BiH traži posmrtne ostatke svog oca: Četnik mu je rekao da me baci u rijeku ili preda mami

01.06.2023.
u 19:33

Edin Hasanović, glumio je u Oscarom nagrađenom filmu i već godinama živi u Njemačkoj i svake godine na dan nestanka svog oca sjeti ga se objavom na Instagramu, a ove godine priznaje kako polako gubi nadu da će ikada pronaći posmrtne ostatke svog oca

Bosanskohercegovački glumac Edin Hasanović, kojeg je publika ove godine mogla gledati i u filmu "All Quiet on the Western Front" koji je osvojio četiri Oscara, na svom je Instagramu i ove godine kao brojnih prethodnih godina, napisao posvetu svom ocu koji je nestao u ratu prije 31 godinu. 

- Ništa novo. Sve je kao i prošlu 31 godinu. Bez groba. Bez odmora. Sve je manje nade. Nešto se u meni još bori protiv toga da je u potpunosti nestane. Nada ustupa mjesto bespomoćnom očaju. Umoran sam. Zašto bih sada stigao poziv koji sam čekao cijeli život. Traže li ih još uvijek? Kako da znam? Poznaje li netko nekoga? Iz Bosne poručuju da ljudi koji rade za organizaciju traženja jednostavno ne žele ostati nezaposleni i zato zadržavaju kosti. Je li to istina? Nemam pojma što bih mogao napraviti povodom toga. Došlo je vrijeme da preko društvenih mreža pokušam saznati da li se uopće traže posmrtni ostaci mog oca i zašto to traje desetljećima - napisao je glumac na svom Instagramu. Uz ovu objavu je stavio i fotografiju privjeska koji mu je ostao od oca na i na kojem je ugravirano: Volim te. Objasnio je i kada je nestao njegov otac. 

750 muškaraca s područja Klisa oteli su četnici 1992. godine tijekom rata u BiH. Među njimac su bili i moj otac i njegova braća. Moj Babo, tako mi zovemo oca - riječ koju nikad nisam mogao njemu izgovoriti - nije se mogao ni oprostiti s nama. Nosio me je u rukama. Četnik mu je dao izbor hoće li dijete baciti u rijeku ili ga predati svojoj ženi. - Dobro ga čuvaj - rekao je mami. Zatim su posljednji  put razmijenili poglede mama i tata ni ne znajući da će to biti posljednji put. Ukrcan je na kamion. Moja baka je na ovaj dan izgubila tri sina. Nikad više nije čula ništa od njima. Od njega je ostao ovaj privjesak koji uvijek nosim sa sobom. Ugravirano je volim te. Kao da je znao koliko će mi snage dati do kraja života. - napisao je u svojoj objavi glumac koji živi u Njemačkoj. Na ovaj isti datum svake godine se Edin sjeti svog oca i prije par godina je napisao:

 

 

-Svaki dan mislim na mog oca. Jednom godišnje ovdje javno. Ponovo i ponovo. Da se zločin i žrtve nikada ne zaborave. Najveća želja nas djece je da pročitamo njihova imena jednog dana na njihovim grobovima. Hoću konačno mir. Hoću da on konačno miruje.
Moja nada je jaka kao njegova, onda, onog dana, da ponovo vidi svoje novorođenče i gleda ga kako odrasta. - napisao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije