Nakon gotovo pet godina završeni radovi

Glavni oltar crkve u Tolisi obnovljen novčanim prilozima vjernika

storyeditor/2022-12-22/oltar.png
23.12.2022.
u 16:32

Nakon godinu dana priprema i tri godine intenzivnoga rada na obnovi velikoga Gospina oltara u župnoj i samostanskoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, skinute su skele i zaštitni zastor koje je prekrivao oltar, piše Večernji list BiH. Završeni su obnoviteljski radovi na glavnom oltaru koji je ususret najradosnijem kršćanskom blagdanu rođenja Isusa Krista zasjao u nekadašnjem sjaju. Posebnu radost iskazao je gvardijan Franjevačkog samostana Tolisa fra Mario Jurić.

Radovi počeli 2018.

- Iznimna mi je čast što s vjernicima mogu podijeliti radosnu vijest. Zahvalan sam Bogu i našoj Velikoj Gospi i ne mogu opisati radost i zahvalnost što smo jedan dio ovoga velikoga posla priveli kraju - kazao je fra Mario i prisjetio se kako su radovi na restauraciji oltara počeli u proljeće 2018. Na Uskrs iste godine najavio je početak obnove oltara i prikupljanje novčanih priloga vjernika. Cilj je bio da se potpuno obnovi, restaurira i zaštiti oltar i svi njegovi dijelovi te iznimno vrijedni kipovi za idućih nekoliko desetaka godina, posebno drveni dijelovi koji su bili u prilično lošem stanju i bilo je krajnje vrijeme njihove trajnije zaštite. - Nakon višemjesečnih pregovora i uz savjete i preporuke restauratorskoga zavoda, rad na obnovi oltara povjeren je Zlatku Goričkiću iz Ugljare koji živi u Orašju, restauratoru s dugogodišnjim iskustvom rada na sličnim poslovima u austrijskom Klagenfurtu i okolici. Posao je bio velik i višestruko zahtjevan jer smo tijekom vremena postupno otkrivali od kojih materijala je napravljen oltar, koji su dobri, a koji dotrajali te ih je trebalo u potpunosti zamijeniti novima - prisjeća se fra Mario. Najprije se počelo s obnovom kipova sv. Klare i sv. Elizabete, a potom kipova sv. Mihovila i sv. Juraja. - Najviše poteškoća zadavale su stare ukrasne lajsne napravljene od neke vrste piljevine i prešane smole, koje je trebalo najprije očistiti, ponovno premazati slojevima i na kraju pozlatiti. Zbog strukture materijala i dotrajalosti vezivnoga tkiva, pojedini dijelovi zadržavali su vlagu tijekom cijele godine, a u jesen i zimu iz njih se cijedila voda. Uz savjete restauratorskoga zavoda morali smo ih zamijeniti novima koje je majstor pravio od sušenoga i obrađenog drva lipe. To je sve usporilo planirani ritam rada i rokovi dovršetka su stalno pomicani, ali smo dobili kvalitetan rad i dobru podlogu za premazivanje i pozlatu - kaže gvardijan. - Zahvaljujući potpori vjernika i njihovim novčanim prilozima radove u prezbiteriju polako privodimo kraju. Slijedi oblaganje donjega dijela oltara i stepeništa kamenom te završetak misnoga oltara i ambona, a nakon toga bi se pristupilo restauraciji Gospina kipa te oltara sv. Ante i sv. Franje.

Klupe do Uskrsa

- Htio bih zahvaliti majstoru Zlatku Goričkiću na ustrajnosti u poslu i temeljitom radu, našem fra Zvonku Benkoviću na nadziranju, savjetovanju i praćenju svih radova te svim vjernicima bez čije nesebične pomoći i darova za obnovu sam ne bih mogao ništa uraditi. U tijeku su radovi na kompletnoj obnovi 50 klupa za sjedenje, a nadamo se da će se sve završiti do Uskrsa - poručio je toliški gvardijan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije