problem visina plaća

Generalni štrajk u srednjim školama ZHŽ-a

24.11.2021.
u 09:09

Članovi Neovisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama u Zapadnohercegovačkoj županiji (ZHŽ) stupili su u generalni štrajk.

Kako je Feni rekla predsjednica Sindikata Jasminka Petric, štrajk se provodi u svih sedam srednjih škola i jednoj srednjoj glazbenoj školi.

Glavni razlog za generalni štrajk je nepostojanje kolektivnog ugovora te nezadovoljstvo sindikalista visinom plaća.

Iz Sindikata podsjećaju da je kolektivni ugovor istekao početkom 2019. godine, a nakon toga je s predstavnicima Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a održano 28 sastanaka na kojima nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru.

Kamen spoticanja je visina plaća.

Vlada ZHŽ-a u rujnu je povećala plaće svim proračunskim korisnicima za 5 posto, a iz Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama kažu kako je tu odluku Vlada donijela samostalno bez konzultacija sa sindikalistima.

Ističu kako je to povećanje od 40 do 50 maraka, a to u praksi znači da će profesor početnik u ZHŽ-u imati plaću od oko 990 maraka, što je manje od federalnog prosjeka, dok će profesor s 20 godina radnoga staža ima plaću 1150 maraka, što je manje od plaće početnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji.

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ za sada nemaju komentara na štrajk, a za danas je zakazana sjednica županijske vlade.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije