Iako se još radi na strategiji turizma FBiH

Gdje je moguće, treba otvoriti općinske turističke zajednice

11.11.2021.
u 21:30

Za strategiju razvoja turizma u Federaciji BiH još davno je potrošeno 683.265 KM, ali ona nikad nije donesena i ova značajna oblast ostala je strateški neuređena, stoji u izvješću revizije rada federalnih institucija vlasti, piše Večernji list BiH.

Aktivnosti traju 10 godina

Strategiju razvoja turizma u FBiH za razdoblje 2008. - 2018. tadašnja Vlada FBiH usvojila je u prosincu 2009. godine i otada ni jedno slovo iz te strategije nije primijenjeno u praksi. Prijedlog projekta “Strategija razvoja turizma” izrađen je, kako stoji u izvješću revizije, “uz angažman vanjskih konzultanata”, a koji je Vlada krajem 2009. usvojila i uputila u parlamentarnu proceduru. Međutim, na sjednici Zastupničkoga doma FBiH, koja je održana 2010., ovaj prijedlog nije usvojen. Nakon naknadnih intervencija i dopuna, Vlada je 2010. ponovno usvojila prijedlog projekta i uputila ga u Parlament. Zastupnički dom Parlamenta FBiH 2012. razmatrao je ovaj strateški dokument, ali ga nije usvojio. I nakon ponovne odbijenice koja je stigla od zastupnika, Federalno ministarstvo turizma opet traži nove konzultante za preinaku spomenute strategije i 2017. je upućuje Vladi na usvajanje.

- No, Vlada je donijela zaključak u kojem je navedeno da se zbog protoka vremena ne usvaja prijedlog strategije te da se može koristiti za izradu novog strateškog dokumenta u oblasti turizma u FBiH za razdoblje 2018. - 2028. Sukladno navedenom, unatoč svim aktivnostima koje su trajale 10 godina i činjenici da su u proces izrade strategije utrošena velika proračunska sredstva, konstatirano je kako ona nikada nije donesena - piše u revizijskom izvješću.

Nova radna skupina za izradu strategije razvoja turizma FBiH 2018. - 2028. napravila je projektni zadatak i upitnik koji je uputila županijskim institucijama u srpnju 2018., ali je povratnu informaciju dobila samo od Posavske, Hercegovačko-neretvanske i Bosansko-podrinjske županije. U 2019. upućene su urgencije županijama koje se nisu očitovale za dostavljanje podataka kako bi ih Ministarstvo obradilo i izvršilo potrebne aktivnosti u cilju izrade konačnog dokumenta.

Vlasti u FBiH su od 2006. do 2012. u razvoj turističke djelatnosti uložile oko 30 milijuna KM, a rezultati tog ulaganja uopće nisu vidljivi na terenu. Za razvoj turističkih kapaciteta i jačanje turističke ponude potrebno je puno više, a ono što, prema istraživanjima Ureda za reviziju koji se bavio učinkom dobivenim od potpore turizmu, i dalje karakterizira sektor turizma u FBiH je niska prosječna duljina boravka gostiju, kao i iskorištenost smještajnih kapaciteta.

Osim loše marketinške prezentacije, složene političke ili sigurnosne situacije, loše prometne infrastrukture, zračnih luka, željeznica, problem, prema mišljenju revizije, leži u činjenici da ne postoje lokalne, odnosno općinske turističke zajednice, barem ne u onim općinama gdje je to financijski opravdano. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije