Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Gdje će građani BiH na ljetovanje? Prvo cijene, pa onda mjere

26. srpnja 2021. u 19:21 0 komentara 177 prikaza
ljetovanje

Građani BiH ove godine, pored Neuma, najčešće ljetuju u Crnoj Gori i Albaniji. Pri odabiru turističkog aranžmana, prvo pitaju za cijene, pa tek onda za mjere. Nakon perioda rijetkih putovanja, samoizolacije i tjeskobe koju su te i druge okolnosti uselile u čovjeka, beskrajno morsko plavetnilo je lijek - jednima dostupan, drugima onaj koji će ipak preskočiti.

“Mislila sam u Crnu Goru ali budući da se pogoršava situacija ipak ću ostati negdje u BiH”;

“Ne vjerujem da ćemo ići, a i ako bude nešto biće kratko zbog trenutne epidemiološke situacije”;

“Živimo u Danskoj pa smo došli tu na odmor, u Bosni je najbolje”;

“U Hrvatsku ćemo, cijepili smo se u Srbiji.

“U Dalmaciji smo već bili i idemo ponovno”;

N1: Kakve su cijene tamo? “Normalne.”

“Mi smo već bili u Hrvatskoj”;

“Bili smo u Neumu. Cijene su kao u Sarajevu”;

“Ja sam iz Turske. U Mostar ću pa u Neum”;

“Došao sam iz Kanade. Tu sam. Možda odem do Neuma, ili Makarska vidjećemo“, kazali su nam sudionici u anketi.

Najpopularnije destinacije za ljetovanje

Destinacije za koje vlada najveće zanimanje , kažu nam u sarajevskoj turističkoj agenciji, su Albanija i Crna Gora.

“Javljamo se sa jedne od najljepših plaža u Albaniji, u mjestu Drač, mjestu koje je ponovo hit destinacija ovog ljeta. Omjer cijene i kvaliteta su jedna od prednosti ove destinacije. Mi iz Ventura travel smo zabilježili veliki broj rezervacija kada je u pitanju sama albanska obala. Nije samo Drač u pitanju, nego i druga mjesta kao što su racimo Saranda i Ksamil jedno od najljepših ljetovališta na prostoru Albanije”, rekao je Harun Terzić iz Ventura travel Sarajevo.

Iz Albanije, tweeter razglednicu, poslao je i Damir Imamović.

“Izvještaj iz Albanije: Durrës nije loš ako znaš probrat i ko voli veće gradove na moru, Xhamil su Tučepi, Saranda k'o Makarska, pa ko voli. O Beratu ću posebno javiti, a u Gjirokastër tek dodjoh, predivnost”, napisao je.

Najtraženije destinacije su one koje su bile i prije korone, Turska, Egipat, Crna Gora i Albanija, navode u mostarskoj turističkoj agenciji. Veoma tražena ove godine je Crna Gora – jedan od razloga je i prihvatljiva cijena, u sezoni, od 1.7. njen iznos je oko 98 KM po osobi.

Osiguranje od otkaza

“Svaki put im nudimo i osiguranje od otkaza za koronu, to se dodatno plaća 25 KM pos osobi, a u slučaju da je test pozitivan da taj totalni iznos ne propadne, imaju mogućnost povrata novca”, rekla je Almira Kaminić iz Almira Travel Agency Mostar.

Za Tursku i Egipat vlada velika zainteresovanost. U te zemlje možete ako ste revakcinisani, ako niste potreban je PCR ne stariji od 72 ili antigenski ne stariji od 48 sati. Za Tursku je u banjalučkoj agenciji veće interesovanje nego za Grčku, zbog dostupnosti direktnog leta iz Banje Luke.

“Ovog ljeta građani BiH su po našim statistikama i po našim prodatim aranžmanima najviše zainteresovani za ljetovanje u Crnoj Gori, nakon toga broj prodatih aranžmana je za Hrvatsku a onda recimo za Tursku i ostatak Mediterana”, rekao je Aleksandar Pravdić, direktor prodaje Turistička agencija Nova.

Blaže mjere, blaža cijena

Iako su blaže mjere olakšavajuća okolnost, cijena je, pri odabiru destinacije presudna.

“Konkretno mi imamo jedan proizvod koji jako dobro prodajemo, all inclusive hotel koji podrazumijeva da su gosti podmireni i sa hranom i sa pićem, to je za porodicu sa dvoje djece do 12 godina oko 300 KM po danu. U Hrvatskoj za taj novac možda možete dobiti hotel sa dvije zvjezdice na bazi polupansiona, da gosti imaju doručak ili večeru”, dodao je Pravdić, za N1.

Dok u banjolučkoj Turističkoj agenciji kažu da je zanimanje za Hrvatsku manje ali solidno, u sarajevskoj navode da je zainteresovanost drastično manja zbog potrebe PCR odnosno antigen testa za ulazak u zemlju. Crna Gora i Albanija najatraktivnije su jer za ulazak u te zemlje ni pasoš nije potreban, dovoljna je lična karta. Zemlje sa blažim mjerama istovremeno su zemlje sa blažim cijenama.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.